L’Hospital Trias i Pujol de Badalona, conegut com a Can Ruti, va incorporar fa dos anys un programa terapèutic per tractar de forma no invasiva, a través d’ultrasons, a pacients afectats per tremolors a les mans que provoquen malalties com el Parkinson o per trastorns del moviment com la tremolor essencial. Aquesta tècnica permet tractar sense cirurgia aquestes malalties i, després d'haver-la aplicat en més de 220 pacients, s’ha demostrat l’èxit d’aquesta teràpia, que ha permès millorar entre un 70% i un 90% l’estabilitat del pols en aquests pacients, tot i que hi ha algun cas en què ha arribat fins i tot al 100%. A més, aquest tractament permet aplicar-lo a pacients de més de 80 anys, que no s’operaven amb la cirurgia que s’utilitzava anteriorment, i que consistia a implantar uns elèctrodes intracerebrals al malalt.

 

El primer centre públic català

Can Ruti és el primer centre català en incorporar aquesta tècnica, i que compta amb l’equipament d’ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU). El procediment consisteix a escalfar a 60 graus un punt determinat del cervell per provocar una lesió controlada que elimina la tremolor involuntària. El cap de la Unitat de trastorns del moviment de l'àrea de Neurociències de Can Ruti, Ramiro Álvarez, explica a l’ACN que aquesta “petita lesió per coagulació tèrmica” al cervell posa fi a les tremolors. Habitualment, el que es fa és tractar la mà dominant, però també es pot fer la mà contrària, depenent de les necessitats o el grau d’afectació de cada pacient. Des del setembre, a més, també s’han fet 16 tractaments bilaterals —de les dues mans—, amb un interval d’entre nou i 12 mesos entre els dos procediments, donat que, com explica Álvarez, mai es fan les dues extremitats a l’hora per seguretat.

No provoca efectes secundaris

Can Ruti va començar a implementar aquesta tècnica no invasiva per ultrasons fa dos anys, després de fer una inversió de cinc milions d’euros. Fins aquell moment, aquest tractament només es podia realitzar a Catalunya en centres privats, mentre que a la resta de l’Estat sí es podia accedir a través de la sanitat pública a Galícia i a Madrid. La tècnica, a més, no provoca efectes secundaris, no requereix ingrés previ i el pacient pot rebre l’alta poques hores després de la intervenció.

El tractament per ultrasons permet una millora immediata i persistent, i aquesta tècnica està orientada especialment a pacients amb un nivell de tremolor incapacitant, que impedeix dur a terme tasques bàsiques com escriure, menjar, beure o afaitar-se, com és el cas de Carles Torrent, un pacient de 70 anys que explica a l’ACN la seva experiència satisfactòria. "He provat un munt de medicaments, un munt... però no han funcionat", es lamenta Torrent, que no podia fer les tasques essencials, ni tampoc exercir la seva professió de ceramista, condicionada a l’ús de les mans. Precisament aquests pacients que no responien als tractaments farmacològics eren els que s’havien de sotmetre als tractaments anteriors, cirurgies per a la implantació d’elèctrodes en les estructures cerebrals i, que en molts casos, la feien contraproduent en grups de pacients que podien patir riscos potencials d’efectes secundaris, o bé pacients de més de 80 anys que, segons Álvarez, no s'havien operat. En canvi, amb la tècnica dels ultrasons, ja s’han tractat pacients de 89 anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!