Gilead Sciences, com a part del seu compromís amb les malalties hepàtiques, va fer lliurament aquest dimecres de la "Cinquena Edició de Beques a Projectes de Microeliminació en Hepatitis C i d'Epidemiologia d'hepatitis D", en el marc del 48è Congrés de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH).

Una iniciativa que, des de la seva posada en marxa, posa el focus en impulsar la realització de projectes d'investigació en aquesta àrea terapèutica, de manera que el seu impacte sigui beneficiós tant per als pacients, com per a la comunitat científica i la societat. Aquesta és la primera convocatòria en la qual s'inclou un fons addicional per impulsar projectes sobre l'hepatitis D.

Aquestes beques, dotades amb 350.000 euros (amb un màxim de 30.000 euros per projecte), s'han concedit a 15 projectes (11 d'ells destinats a la microeliminació de l'hepatitis C i 4 de dirigits a augmentar el coneixement entorn de l'epidemiologia d'hepatitis D) que es duran a terme a la Comunitat de Madrid, Catalunya, Andalusia, Galícia, Comunitat Valenciana, Cantàbria, les Illes Canàries i Illes Balears.

Unes beques que, com explica el doctor José Luis Calleja Panero, president de l'AEEH, "estan contribuint decididament a avançar en l'eliminació de l'hepatitis C al nostre país, proporcionant als professionals l'estímul, els mitjans i recursos per realitzar intervencions en poblacions vulnerables, moltes d'elles en els marges del sistema sanitari, a les que és difícil accedir. Igualment, estan contribuint a estimular el coneixement i l'avenç en el maneig de l'hepatitis D, infecció viral poc coneguda i sense un tractament prometedor fins fa molt poc".

En paraules de Marisa Álvarez, Executiva Directora de Medical Affairs de Gilead España, "facilitar l'accés al diagnòstic i al sistema de salut dels pacients que pateixen hepatitis virals, donant suport a projectes innovadors i fomentant la col·laboració d'equips multidisciplinaris, és clau per millorar les condicions de vida d'aquests pacients. El suport a l'excel·lència de la nostra comunitat científica i investigadora forma part de l'ADN de la nostra companyia i respon al nostre ferm compromís de contribuir a l'eliminació de les hepatitis víriques al nostre país. Gràcies a les cinc edicions d'aquest programa de beques, i a les següents que es convoquin, estem permetent desenvolupar iniciatives locals que milloren la qualitat en l'atenció de les poblacions amb més prevalença de la infecció de l'hepatitis C; reforçant aquest any el compromís en ampliar també les persones afectades per l'hepatitis delta, que ara per ara tenen necessitats mèdiques no cobertes".

En les quatre edicions anteriors, la col·laboració entre Gilead i l'AEEH ha permès el finançament de 32 projectes amb uns ajuts totals de 765.000 euros (sis es van desenvolupar el 2018, set el 2019, nou el 2020 i deu el 2021). Les beques concedides han promogut i dotat de recursos vuit projectes de microeliminació dirigits a la població general; uns altres vuit a població psiquiàtrica; sis a usuaris de drogues per via parenteral; quatre a població vulnerable/sense llar; dos a població immigrant; i un a les poblacions d'homes que practiquen sexe amb altres homes, pacients d'urgències, població reclusa i pacients postcovid.

L'àmplia distribució geogràfica d'aquestes beques ha permès dur a terme projectes locals en diferents regions, hospitals o institucions sanitàries.

Espanya és un referent internacional en el desenvolupament de projectes de microeliminació per assolir l'objectiu d'eliminació de l'hepatitis C i se situa l'avantguarda en el tractament d'aquest virus. Des de la posada en marxa del Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C, s'han tractat més de 158.029 pacients. No obstant això, per assolir l'objectiu de l'OMS d'eliminar les hepatitis virals l'any 2030, és necessari posar en marxa iniciatives encaminades a millorar la prevenció, el diagnòstic primerenc i el tractament i maneig integral del pacient amb el virus C.

D'altra banda, l'hepatitis D crònica, que afecta pacients infectats pel virus de l'hepatitis B (VHD), s'associa amb una progressió més ràpida de la fibrosi i cirrosi hepàtica i un risc més gran de càncer de fetge i mort.

Actualment, molts pacients amb VHD no estan diagnosticats a causa de, en part, el coneixement limitat de la malaltia i a la històrica falta de tractaments efectius. Tot això repercuteix en menys diagnòstics per detectar la malaltia, existint una necessitat mèdica no coberta i una falta de projectes d'investigació en aquesta àrea.