Dotze dels millors metges d'Espanya, segons la llista que Forbes inclou al llibre 'Best Doctors Spain', expliquen les diferències entre la primera i la segona onada de la pandèmia per Covid-19 i com el millor coneixement del coronavirus, l'experiència adquirida, una dotació de recursos assistencials més gran i el reforç de les plantilles de sanitaris estan resultant ara fonamentals per fer front amb millors resultats i més garanties a la nova malaltia.

Si en la primera onada del Sars-CoV-2 van ser els viròlegs els que van agafar les regnes per conèixer el màxim possible sobre el nou coronavirus, la seva evolució, origen, etc., en aquesta segona onada ja es té un coneixement més grand'aquest i de possibles tractaments, sent els pneumòlegs els que estan més a peu de canó. I és en aquesta especialitat en la qual un dels millors experts, segons Forbes, el doctor José María Echave-Sustaeta, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital La Luz, indica que la primera onada "a Espanya, i especialment a Madrid, va ser tan devastadora, ens va agafar tots sense la preparació adequada. Fins i tot en aquells casos en els quals es va planificar una resposta i una organització, el volum de pacients greus hospitalitzats va ser tan brutal que va sobrepassar totes les expectatives possibles". Tanmateix, assegura que, en la segona, el coneixement adquirit i l'organització han permès fer front a les demandes d'atenció a pacients amb insuficiència respiratòria aguda greu d'una forma molt més adequada.

test coronavirus Barcelona EFE

Dotze dels millors metges d'Espanya, segons Forbes, analitzen les diferències entre la primera i la segona onada de la pandèmia / EFE

Un dels òrgans vitals que s'ha vist afectat pel Covid-19 i en el qual deixa seqüeles en un nombre rellevant de pacients és el cor. El cardiòleg José Ángel Cabrera, de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, subratlla que la pressió assistencial en urgències, hospitalització i unitats de cures intensives cardiovasculars ha estat, en general, menor en la segona onada de la pandèmia. "Això", relata, "ha permès una millor gestió dels temps i espais per atendre els nostres pacients i especialment aquells que presenten una urgència cardiovascular. Els nostres malalts han tornat a demandar consultes presencials en sentir-se més segurs als hospitals i, en conseqüència, el flux de consultes i intervencions ha estat similar a dates prepandèmia. Els pacients, gestors i sanitaris hem après de la nostra experiència en la primera onada i, sens dubte, la segona i el que quedi per venir serà gestionada per tots de millor manera".

També el doctor José Luis de la Calle Reviriego, cap de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor Hospital Universitari Ramón i Cajal, detalla que les diferències són molt notables. "En la primera onada els recursos es van centrar a atendre els pacients crítics que, pel seu gran nombre, van cobrir els diferents escenaris planificats amb una gran celeritat. Aquesta circumstància va obligar a limitar l'activitat quirúrgica als processos emergents i urgents". Respecte a la següent, assenyala que la situació ha estat significativament diferent, "s'han atès als pacients crítics, mantenint gran part de l'activitat quirúrgica". I és que les unitats del dolor dels centres hospitalaris exerceixen un paper essencial i, encara que semblin mantenir-se en un segon pla, tenen un impacte directe en un elevat nombre d'especialitats i maneig de malalties, i el Covid-19 no està sent una excepció.

Més equipament i coneixement

Des de Medicina Interna i Urgències de l'Hospital Universitari Dexeus, el doctor Ángel Charte afirma que la diferència més important ha estat en l'equipament i dotació hospitalària i del personal assistencial, així com el coneixement de la infecció. El coneixement del Covid-19 i la disponibilitat de PCR, diu, "ha permès una anticipació en la detecció, identificació i tractament dels pacients. Existeix també, per l'experiència prèvia, una millor preparació i capacitació per al seu maneig. Això explica probablement un millor control del brot: menor nombre d'ingressats, estada mitjana més baixa, més previsió de complicacions i situacions que requereixen ingrés a UCI, més optimització dels recursos." També destaca que la "universalització informativa" ha generat que les consultes "siguin més precoces als serveis mèdics i amb un coneixement poblacional dels símptomes gairebé excel·lent. Un altre aspecte important per a nosaltres, tant metge com moral, ha estat la possibilitat en aquest segon brot d'accés als familiars, restringit això sí, i també l'acompanyament i comiat en casos amb mala evolució".

Una altra de les àrees rellevants durant la pandèmia ha estat la de diagnosi. Per al doctor Juan Álvarez-Linera Prado, especialista en Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Ruber Internacional, des del punt de vista de la imatge radiològica no s'estan veient grans diferències entre ambdues onades. "Tanmateix, sí que estem veient una quantitat més gran de pacients amb simptomatologia respiratòria i sense lesions aparents o amb molt poca afectació". Això probablement cal relacionar-lo amb "una demanda més precoç d'atenció mèdica deguda al coneixement més gran de la població sobre la pandèmia", afegeix.

En l'àrea d'Al·lergologia, el doctor Pedro Gamboa, de l'Hospital de Creus, apunta que en la primera onada es disposava de menys informació sobre el coronavirus causant de la pandèmia. "No teníem coneixements precisos sobre la possible repercussió de la infecció del SARS-CoV-2 per als nostres pacients, especialment amb asma bronquial, ni sobre les seves possibles complicacions, formes de tractament adequades, mesures generals de transmissió i protecció". "En la segona onada", continua, "ja coneixem més àmpliament les característiques del virus, la seva forma de transmissió i contagi, els seus símptomes principals, els fàrmacs més útils dins de l'arsenal disponible, sistemes de suport ventilatorio més adequats per als malalts més greus, símptomes i exploracions primerencs per detectar els pacients amb infecció i que a més tinguin més probabilitat d'agreujament en la seva evolució, protocols de tractament més eficaços, etc.".

UCI Vall d'Hebron - Efe

El coneixement del Covid-19 i la disponibilitat de PCR "ha permès una anticipació" en la segona onada / EFE

Tots els especialistes van haver d'afrontar moments delicats. També la doctora María Dolores Martín Ríos, cap del Departament de Medicina Preventiva de l'Hospital Universitari General de Villalba, posa de manifest que la primera "va ser com un tsunami del que va caldre sobreviure sense gairebé temps per reaccionar. En la segona onada ja estàvem millor preparats, amb protocols d'actuació i eines més adaptades a una detecció precoç dels casos." Exposa que un aspecte important a destacar en la segona onada ha estat l'elaboració i implantació de plans d'actuació per protegir als col·lectius més vulnerables (residències, centres de dia, etc.) així com la conscienciació social sobre la necessitat d'aplicar les mesures bàsiques de prevenció com la màscara, la distància de seguretat i la higiene de mans.

Estratègies terapèutiques

En aquesta segona onada hi ha hagut més opcions d'anàlisi dels pacients. La doctora Pilar Llamas Sillero, cap del Departament d'Hematologia de la Fundació Jiménez Díaz, posa de relleu que, ara, no existeix manca de recursos diagnòstics. "Disposem de PCR amb facilitat i amb resultats ràpids, test antigènics i serològics la interpretació del qual està més clara, el que agilita que l'activitat clínica, ingressos hospitalaris o l'inici de tractaments quimioteràpics, per exemple, es realitzin amb més normalitat".

A més, manté que en la segona onada "hi ha hagut un boom de publicacions científiques que ens han deixat clar estratègies terapèutiques que no han estat eficaces. I entre les quals ho han estat, com a hematòleg, destacar el valor de la profilaxi antitrombótica, sempre que no existeixi contraindicació, en tots els pacients hospitalitzats amb infecció Covid-19."

Quant als malalts amb menor edat, segons el doctor Jesús Argente Oliver, catedràtic de Pediatria de la Universitat Autònoma de Madrid i cap de Servei de Pediatria de l'Hospital Infantil Universitari Nen Jesús Madrid, en Pediatria, fins ara, "la incidència de pacients hospitalitzats amb Covid-19 ha estat menor en aquesta segona onada i l'hospitalització de casos greus en unitats de cures intensives ha estat fins i tot inferior", assenyala.

cribratges hospitalet coronavirus efe

En aquesta segona onada hi ha hagut més opcions d'anàlisi dels pacients / EFE

En la primera onada, sosté l'oncòleg Jesús García-Foncillas, de l'Institut Oncoheatlh, la incidència de casos va ser tan desbordant que va ser difícil fer un plantejament en temps per poder assumir correctament la cura dels pacients oncològics. "Tot i així, en el nostre cas, i amb molt esforç, ho aconseguim. En aquesta segona onada, el creixement més lent de casos ens ha permès mantenir tots els processos de diagnòstic, tractament i seguiment sense perdre la planificació ni els temps previstos i mantenint la seguretat i garantia d'evitar contagis en els pacients mitjançant la realització de consultes no presencials, i el manteniment de les presencials en aquells casos que el requereixen".

Aquests mesos intensos de 2020, els especialistes han conegut millor les conseqüències d'aquesta pandèmia. El neuròleg Rafael Arroyo, del Complex Hospitalari Ruber Juan Bravo i Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, considera també evident que ara s'està més preparat. "L'objectiu principal ha estat atendre tots els pacients neurològics de forma presencial o telemàtica convivint amb la Covid-19. D'aquesta forma, hem provat d'evitar retards en els diagnòstics i en els tractaments. La nostra activitat neurològica ha estat molt alta en aquesta segona onada".

Finalment, el doctor Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, explica que des del punt de vista de la salut mental, "durant la segona onada estem mantenint l'atenció a tots els pacients que la necessiten, cosa que no vam poder fer en la primera onada per haver de desviar recursos humans i espais a l'atenció a la Covid-19, i hem implementat solucions d'atenció remota i telemàtica que estan permetent que puguem tractar els nostres pacients. En la població general, les dades indiquen que hi ha hagut un cert trànsit de l'ansietat cap a la frustració, està rabiosa i desesperació, en part per les perspectives socioeconòmiques", acaba.