El nivell de magnesi a la sang és determinant en la capacitat del sistema immunitari per combatre els patògens i el càncer. Així queda de manifest en un estudi publicat a la revista Cell i dut a terme per investigadors de la Universitat de Basilea. Les cèl·lules T necessiten una quantitat suficient de magnesi per funcionar de manera eficient per això és important conèixer els nivells d'aquest mineral en l'organisme d'una persona.

La deficiència de magnesi està associada amb una varietat de malalties. Altres estudis duts a terme anteriorment, han demostrat que el càncer es propaga més ràpid als cossos dels ratolins quan els animals reben una dieta baixa en magnesi, i que la seva defensa contra els virus de la grip també es va veure afectada. Tanmateix, fins ara hi ha hagut poca investigació sobre com afecta exactament aquest mineral al sistema immunològic.

Els experts de Basilea, en col·laboració amb el Departament de Medicina de la Universitat de Cambridge, han descobert que les cèl·lules T poden eliminar les cèl·lules anormals o infectades de manera eficient tan sols en un recipient amb magnesi. Específicament, el magnesi és important per a la funció d'una proteïna de superfície de cèl·lules T anomenada LFA-1.

Aquesta proteïna juga un paper clau en l'activació de les cèl·lules T. Si aquest mineral és present en prou quantitats a prop de les cèl·lules T, s'uneix a aquesta proteïna i l'activa. Són aliments rics en magnesi el blat integral, els pistatxos, les ametlles, els cacauets, els espinacs, la xocolata negra, l'alvocat i el tofu, entre d'altres.

Pistatxos

Es tracta d'una troballa important per a les modernes immunoteràpies contra el càncer. Aquestes teràpies tenen per objectiu mobilitzar el sistema immunitari, en particular les cèl·lules T citotòxiques, per combatre les cèl·lules canceroses. En models experimentals, els investigadors van poder demostrar que la resposta immunitària de les cèl·lules T contra les cèl·lules canceroses es va veure enfortida per un augment en la concentració local de magnesi als tumors.

"Per verificar clínicament aquesta observació, ara estem buscant maneres d'augmentar la concentració de magnesi als tumors de manera específica", asseguren els investigadors. La naturalesa prometedora d'aquestes estratègies es demostra mitjançant anàlisis addicionals realitzades per l'equip d'investigació que, utilitzant dades d'estudis prèviament completats de pacients amb càncer, han pogut demostrar que les immunoteràpies eren menys efectives en pacients amb nivells insuficients de magnesi a la sang.

"Com a pròxim pas, estem planejant estudis prospectius per provar l'efecte clínic del magnesi com a catalitzador per al sistema immunològic", expliquen.