El diari The Washington Post ha publicat avui un reportatge on assegura que "la repressió a Catalunya evoca records dels foscos dies de la dictadura espanyola". Segons el diari nord-americà, l'ombra del dictador Francisco Franco ha tornat a aparèixer al debat polític.

"Amb els líders catalans exiliat o entre reixes, mitjans de comunicació catalans amenaçats i policies nacionals fent servir les porres per aturar el referèndum d'independència del mes passat, molta gent aquí a Catalunya diu que la història repressiva està tornant de manera desagradable", apunta. Afegeix que a Catalunya se subratlla que el president espanyol, Mariano Rajoy, no ha optat pel diàleg sinó per "la força i la por", i que el seu partit, el PP, "va ser fundat per funcionaris franquistes".

The Washington Post apunta que al govern espanyol insisteixen que la seva política està fonamentada en la Constitució, però el diari ho posa en qüestió quan dirigents del PP com Pablo Casado parlen del president Lluís Companys: "El portaveu del PP, Pablo Casado, va advertir fa poc que si el president català Carles Puigdemont declarava la independència, podria tenir un destí similar al d'un líder català anterior durant la Guerra Civil espanyola, que va ser executat per un escamot d'afusellament el 1940".

El rotatiu entrevista l'historiador Pelai Pagès, que assenyala que, per molts, l'aplicació de l'article 155 i l'empresonament de consellers i dirigents catalans "ha representat un retorn al franquisme". 

"Davall la superfície de Catalunya planen els records amargs del domini franquista, quan l'idioma, cosí del francès i l'espanyol, va ser prohibit a l'escola i la gent va ser obligada a posar-se noms espanyols. Molts catalans veuen amb un menyspreu especial la Policia Nacional espanyola, com a hereva de la repressió franquista", indica. Aquesta sensació, interpreta, s'ha intensificat després de la repressió policial durant el referèndum.