Nou dies després que Catalunya visqués la cinquena manifestació multitudinària de l'Onze de Setembre, avui The Washington Post es fa ressò del procés i de les crides constants de gran part de la ciutadania catalana a "alliberar-se de la legislació de Madrid". Per descriure la situació, se centren, en primer lloc, en la concentració de la Diada. "Al nord-est d'Espanya, l'11 de setembre té un significat diferent que a la resta del món", comença l'article.

Sota el títol "Catalunya es veu com la nació-Estat del futur", el rotatiu nord-americà avisa que el procés "tira endavant", malgrat que el govern espanyol s'hi oposi constantment, i posen sobre la taula que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va dir que si el govern espanyol no autoritzava el referèndum, Catalunya celebraria unes eleccions constituents. 

En aquest sentit, avisa que els polítics catalans estan de moment per fer un referèndum el 2017 i adverteix que això desembocarà en més mobilitzacions, protestes i plebiscits simbòlics. Ara bé, el rotatiu vol deixar clar que la majoria de catalans estan pel dret a decidir i no vol dir que també ho estiguin de la independència.

Utilitzant el ja famós habitual recurs dels mitjans internacionals, les declaracions del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, assegura que el fet que Catalunya decideixi ser un Estat o no ser-ho "és inevitable" perquè hi ha "una demanda democràtica per fer-ho". I afegeixen que el Govern "ja té provisions" per acollir centenars de refugiats i plans per acollir-ne 4.500 més l'any vinent.

El detonant perquè el procés s'embali ha estat, sempre segons el mitjà de Washington, tots aquests anys de crisi econòmica i la "disfunció política" d'Espanya, que s'ha incrementat amb les dues darreres convocatòries electorals.