El grup ultracatòlic HazteOir no era un desconegut per diversos sectors del PP de Madrid abans de la polèmica de l'autobús d’aquesta setmana, al qual alguns dels seus membres han criticat. Al contrari, segons informa elDiario.es, alguns càrrecs autonòmics del Partit Popular i l’associació han compartit vincles des de la creació d’aquesta l’any 2002.

A més, el seu president, Ignacio Arsuaga, sempre ha negat rebre cap tipus de subvencions, però s’han finançat amb diners públics algunes entregues de premis i congressos de l'associació.

Un dels episodis més destacables va tenir lloc l’any 2007 quan el Govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Esperanza Aguirre, va finançar la cerimònia de premis i els congressos del grup ultracatòlic. Concretament, l'Agència Regional d'Immigració i Cooperació va dedicar 12.000 euros a l’organització del III Congrés E-ciutadans d’HazteOir.

Uns anys abans, el 2004, la Comunitat de Madrid va atorgar a HazteOir el premi Guardó Joventut 2004, en la modalitat de Periodisme. En aquella ocasió, l’acte de lliurament dels premis va anar a càrrec del conseller d'Educació, Luis Peral, i el director general de la Joventut, Antonio González Terol.

Patrocinadors de gales

Aquest mateix any, la Direcció General de la Joventut va patrocinar la gala del lliurament dels premis HazteOir amb sopar per a 200 persones a l'Hotel Husa Princesa de la capital espanyola. L’acte va ser presidit pel líder de l’associació, Ignacio Arsuaga Rato – parent llunyà de l’exvicepresident espanyol -, i l’anteriorment citat Antonio González Terol, director general de Joventut. Alguns dels premiats van ser diputats del PP com José Eugenio Azpíroz o Ángel Pintado.

El conseller d’Educació Luis Peral va deixar l’any passat el seu escó a l'Assemblea de Madrid per motius ideològics, després de saltar-se la disciplina de grup per votar en contra de llei sobre els ventres de lloguer o la LGTBIfobia.

Per Jorge Fernández, “enriqueix el debat públic”

En aquella trobada de 2004, hi havia un conegut convidat: Jorge Fernández Díaz, llavors secretari d'Estat de Relacions amb les Corts. Fernández Díaz destacava en aquell cas l’activitat d’HazteOir. "Té influència i fa reflexionar sobre temes des del fons de les consciències, no des del que és políticament correcte, enriqueix el debat públic, fent una societat més adulta i dignificant la vida pública”, deia.

La relació de Jorge Fernández amb l’associació no va acabar aquí. Nou anys després, quan ja era ministre de l’Interior, va declarar HazteOir associació d’utilitat pública. Aquesta declaració va aportar al grup ultracatòlic grans beneficis fiscals i ajudes.

Aquests canvis es veuen reflectits en els comptes de l’entitat. L’any 2008, el primer que figura en les memòries públiques dels seus ingressos, les donacions i quotes de socis eren de 295.038 euros. Set anys més tard, el 2015, aquestes partides havien crescut un 889% fins a situar-se en els 2.623.017 euros.

Polítics, periodistes i historiadors

A banda dels esmentats, als photocalls d'HazteOir també s'hi poden trobar altres cares conegudes. Alguns d'ells són el director de la Razón, Francisco Marhuenda, el president de Vox, Santiago Abascal, l'exministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, o el periodista de 13TV Carlos Cuesta.

L'agrupació ultracatòlica també organitza tertúlies en les que hi ha participat, per exemple, Sergio Brabezo, regidor de Cs a Madrid, o Fernando Paz, un historiador que ha col·laborat en algunes ocasions amb el partit d'extrema dreta Alianza Nacional.