La mateixa setmana en què el Govern ha considerat desert el concurs d'urnes, a la Moncloa canten victòria perquè creuen que aquesta és una prova que la Generalitat no podrà celebrar el referèndum. El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, així ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha tingut lloc aquest dijous de forma excepcional, ja que divendres Mariano Rajoy i un seguit de ministres es troben de viatge a Varsòvia. "Són les primeres passes cap a la no celebració", s'ha vantat De Vigo.

"Que no hi hagi urnes vol dir que cap empresa no vol fer-les, ni participar d'una cosa il·legal. Que vegem cada dia que hi ha alcaldes que no volen participar del referèndum ni cedir espais per a una cosa il·legal és normal, vol dir que ningú vol cometre il·legalitats. Per tant, no es farà", ha afirmat el representant del govern central, tot i que els sis alcaldes díscols del PSC –alguns dels quals aniran a votar i cediran locals municipals perquè s'hi posin les urnes– van generar un terratrèmol que va alarmar tant al Partit Popular com al PSOE, com explicava El Nacional.

La segona pota en l'estratègia de Moncloa és dissuadir els funcionaris de participar en l'1 d'octubre. Aquesta setmana la Guàrdia Civil va interrogar determinats treballadors de la Generalitat al respecte, però De Vigo assegura que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, no hauria informat durant el Consell de Ministres sobre aquesta qüestió. Això sí, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer una crida aquest dimecres des del Vaticà perquè els independentistes "no arrosseguin els funcionaris", si és que es volen "estimbar".  

En qüestions de política espanyola, De Vigo ha passat subtilment per la reprovació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés. El portaveu ha denunciat que seria un "error" el veto del PSOE a negociar amb Montoro el sostre de despesa, després que el partit principal de l'oposició hagi dit que no volia parlar amb un ministre reprovat. Rajoy necessita que la cambra li aprovi els objectius d'estabilitat per a l'elaboració dels pressupostos del 2018 i la situació se li complica, perquè Ciutadans afegeix el veto d'abaixar l'IRPF per tornar a la taula de negociació. 

Tampoc li ha resultat còmode al ministre portaveu la pregunta sobre que presumptament el rei Felip VI hauria vetat el seu pare, Joan Carles I, de la celebració dels 40 anys de democràcia a Espanya aquest dimecres. No ha volgut dir si a la Moncloa estaven informats del tema i van donar el seu suport a la Casa Reial, però ha afirmat que es va sentir "un profund i càlid aplaudiment" a la tasca del monarca emèrit. Aquest va ser citat pel seu fill durant el discurs de commemoració, com a un dels artífexs de la Transició espanyola el 15 de juny de 1977.