El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, s'ha escudat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en el presumpte "desconeixement" de la Moncloa sobre la irrupció de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya per reclamar el contracte de l'acte de presentació del referèndum per part del govern català. Així i tot, preguntat per El Nacional sobre si el document serviria per atribuir algun tipus de delicte als seus promotors, ha avalat l'acció de la policia judicial per identificar qui "sufraga les despeses" de la preparació d'un referèndum "il·legal" l'1-O.

"Ni un sol euro dels catalans servirà per pagar aquesta temptativa", ha dit De Vigo. Ara bé, l'executiu central fa setmanes diu que qualsevol acte "preparatori" de referèndum constitueix delicte. Així ha transcendit com a jurisprudència dels judicis del 9-N. En conseqüència, s'inferiria que l'aparell de Justícia està buscant proves per a futures accions judicials. És el cas del correu per la compra d'urnes de la consulta participativa del 2014, que va permetre la inhabilitació de l'exconseller de la Presidència i líder del PDeCAT a Madrid, Francesc Homs.

Tanmateix, el portaveu ha volgut deixar clar en tot moment que la investigació al TNC no partia de la Moncloa i s'ha refugiat en el "desconeixement" de l'objecte de la Guàrdia Civil.

Més tard també ha evitat pronunciar-se sobre si Mariano Rajoy preveu emprar el Tribunal Constitucional per apartar polítics. "Cada dia té el seu afany", ha indicat. Aquesta atribució és del TC des de la reforma de la llei l'any 2015, i el Congrés va votar derogar-la amb els vots del PSOE. Ara bé, el procediment no s'ha iniciat encara i la llei segueix vigent.

Enmig d'aquest escenari, Rajoy no preveu de moment una nova trobada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "La voluntat de diàleg segueix oberta, tot i les coses que veiem", ha dit De Vigo sobre les "purgues" al Govern, com les ha qualificat el president espanyol. Però fonts de l'executiu central insisteixen que no es dialogarà sobre l'1 del 45+1, que és la forma com anomenen les 46 demandes de Puigdemont, una de les quals és el referèndum. La Moncloa urgeix alhora el Govern a "no fer més passes" perquè és un referèndum "sense": "Sense urnes, sense cens, sense pressupost".