El gènere epistolar fa estralls en temps de Whatsapp, Twitter i Telegram. La carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar fa una setmana a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, encara no ha aparegut físicament, ni tampoc al correu electrònic de Pastor. La desaparició d'aquesta missiva continua sent un misteri, tot i que suposava una de les darreres crides del govern català per expressar-se a la cambra baixa espanyola -a condició que no hi hagués votació posterior-. Però lluny de preocupar el govern espanyol, s'ha convertit en objecte de burla.

"Sembla que la carta no ha arribat. Vaig sentir Munté dir que miréssim a la safata d'entrada. Miri, quan jo vull que algú rebi una carta, li truco i m'asseguro. Sembla que no tenen molt d'interès... Sisplau, si no ha arribat, tornin a enviar-la un altre cop i truquin després per comprovar-ho", ha dit De Vigo amb to irònic en la roda de premsa del Consell de Ministres. La circumstància seria "difícil d'entendre" a parer del portaveu, qui ha demanat als uixers de la cambra que revisin el correu. 

El govern espanyol, però, continua instant el president de la Generalitat a comparèixer amb votació posterior. Això repetiria el cop de porta que el PP, PSOE i Ciutadans van fer aquesta setmana a la proposició del PDeCAT per "respectar" l'1 d'octubre. 

La Moncloa manté aquí que el referèndum "no se celebrarà", tot i que no volen pronunciar-se sobre l'avís de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i membre de l'executiva del PSOE, Núria Parlon. Aquesta va dir que si l'executiu central aplicava l'article 155 de la Constitució amb Catalunya, recorrerien a instàncies europees. "És dolent contestar futuribles, no em pronuncio", ha tancat de Vigo al respecte de la posició socialista.

La plurinacionalitat de Pedro Sánchez ha copsat part de la roda de premsa, i el ministre ha afirmat que no constava a la Constitució i era una "tecnicality política". "No sabem què és, ni les seves competències", ha afirmat, després de fer un recordatori sobre que la setmana vinent se celebraran els 40 anys de democràcia a Espanya. "Moltes nacions i una única sobirania, em sembla una pirueta", s'ha vantat sobre la proposta cultural però no política -amb dret a decidir- del secretari general.

Però la qüestió és vista amb "preocupació", ja que el PSOE advoca ara per una reforma constitucional. "No és moment de projectes revisionistes. És la Constitució que vam votar tots", ha assegurat. Aquí no s'ha volgut pronunciar sobre si el Sánchez autèntic era aquest, o el qui va trucar a Mariano Rajoy per garantir-li suport "davant del repte secessionista", tot i que ha ressaltat aquest gest.

La interlocució que sí que s'ha produït és entre el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller homòleg, Jordi Jané. De Vigo ha dit que la Junta de Seguretat es va convocar de forma "unilateral", i el dia 3 de juliol el ministre té una trobada del G4 a Sevilla. "En aquest cas hi ha hagut un intercanvi de correus que sí que han arribat al seu destí", ha declarat el portaveu, qui ha garantit que la Junta de Seguretat es reunirà i parlarà sobre tots els punts del dia que es presentin.