El portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid, Juan Lobato, ha traslladat aquest dimarts que va sentir "vergonya" que Espanya no tingués capacitat per "portar i jutjar l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont" després de la celebració il·legal del referèndum d'independència de Catalunya. En una entrevista amb Onda Cero, el candidat del PSOE a la Presidència de la Comunitat de Madrid, en ser preguntat per la reforma de malversació, ha recordat que li va fer "vergonya" que Espanya "no tingués capacitat per portar i jutjar Puigdemont".

"Que un país europeu no ens enviï una persona que ha fet el que ha fet a l'Estat, Puigdemont, és perquè tenim una normativa que no és homologable a la que ells tenen. Això va suposar una vergonya i cal arreglar-ho", ha etzibat, mentre ha defensat que s'estableixi un Codi Penal "europeu i modern" que permeti "perseguir aquest tipus d'actuacions". Després, el Parlament existeix, segons el seu parer, "per definir" el límit que posa a les penes.

Així, ha incidit que "amb els diners públics zero bromes" i celebra que des del govern d'Espanya amb la reforma de malversació s'endureixi "la lluita contra la corrupció" i que si algú es dedica a la política ha de fer-ho "amb transparència absoluta". "Està molt bé mantenir la pena de malversació, però l'Estat té tots els instruments per defensar la unitat del país", ha conclòs.

En relació amb Vox, Lobato aposta pel consens i assegura que en política, "es pot i s'ha de parlar amb tothom, encara que no s'hi estigui d'acord." Així, insisteix que "el respecte i l'educació estan per damunt de tot", una cosa que defensa avui com ja va fer en el passat, quan va exercir com a alcalde de Soto del Real.

La reforma del Codi Penal

La reforma, fruit de l'acord entre el PSOE i ERC, deroga el delicte de sedició i com a contrapartida endureix els desordres públics, castigats amb fins a tres anys de presó en els casos de pertorbació "rellevant" de la pau pública mitjançant "violència o intimidació", fet que deixa oberta la porta als jutges per valorar aquesta "intimidació".

Socialistes i republicans també van acordar una de les modificacions de la llei que han generat més debat, la del delicte de malversació. La reforma distingeix entre diversos tipus de malversació segons si hi ha ànim de lucre personal o no, i rebaixa substancialment, però no despenalitza, els casos d'autoritats que destinen diners públics a una finalitat diferent de la que estaven assignats. Si en aquests casos hi ha un "dany o entorpiment greu del servei" al qual anaven destinats els diners s'estableixen penes d'un a quatre anys de presó. Si no és "greu" només inhabilitació de fins a tres anys.