La televisió France3 ha dedicat un reportatge, en la seva desconnexió en llengua catalana, al malestar que hi ha al Rosselló per la decisió del govern francès de tallar el pas pel Coll de Banyuls, que uneix aquesta comarca de la Catalunya Nord amb l'Alt Empordà. "Bufa vent de revolta", adverteix France3.

Reportatge sobre el tancament del Coll de Banyuls i la mobilització dels veïns per reobrir el pas fronterer, a France3

"Bufa un vent de revolta a Banyuls de la Marenda. L'exasperació pel tancament del coll des del gener del 2021 no para de créixer", assenyala el reportatge, elaborat per la periodista Júlia Taurinyà. Diversos veïns nord-catalans expliquen els problemes que els causa aquest tall fronterer en aquesta zona muntanyosa i de comunicacions complexes. "La dictadura de Franco no ho havia tancat, i en canvi la República francesa sí que ho ha fet", es queixa un dels veïns. "A la gent d'aquí a la costa ens va molt bé passar pel coll, perquè a l'altra banda hi tenim família", detalla un altre veí. "Ara hem de fer 80 quilòmetres, en comptes de 12", es queixa un altre.

'Albera sense frontera'

 

Arran d'aquest malestar creixent fa dos mesos que s'ha creat l'associació Albera sense frontera, que ja té 800 membres i cada dia se n'hi sumen més. La denominada Serra de l'Albera és la part més oriental dels Pirineus, quan arriben al Mediterrani.

France3 mostra en el reportatge com el coll està tallat, en la part sota administració francesa, amb grans roques que impedeixen el pas als vehicles. Oficialment el motiu és evitar el pas de terroristes i de migrants. Però l'exbatlle de Banyuls i advocat, Pere Becque,  afirma que aquests arguments que va donar en el seu dia la prefectura no estan justificats. "De cara al dret europeu i per tant al dret francès, això que s'està fent és il·legal. Si anem al tribunal administratiu de Montpeller, per fer-ho primer davant de la jurisdicció francesa, crec que haurem de guanyar", ha indicat.

Els veïns de Banyuls també esperen que el nou prefecte de la Catalunya Nord o Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, que aquesta setmana els ha visitat, reconsideri el tall abans de portar el cas a la Justícia. El polèmic tall fronterer ha estat objecte de diverses manifestacions, amb la participació de veïns originaris dels pobles propers. Un grup d'habitants d’Espolla (Alt Empordà) van reobrir al gener el pas del Coll per facilitar als visitants de la Catalunya Nord l’accés a la Fira de l’Oli. Però la prefectura va tornar a tallar el pas al cap de poques hores.