Fins en dues ocasions s’ha hagut d’aturar el ple del Parlament de Catalunya. El primer punt de l’ordre del dia era la sessió de control al president de la Generalitat i el Govern, però Junts pel Sí ha sol·licitat l’alteració de l’ordre del dia per incloure la llei del Referèndum, ja admesa a tràmit per la Mesa de la cambra, apel·lant a l’article 81.3 del reglament. A partir d’aquí, Ciutadans, el PSC i el PP s’han posat en marxa per intentar paralitzar qualsevol avançament de la norma per guanyar temps.

Per a això han recorregut al filibusterisme. Així s’anomena a la tècnica que, a través de l’obstrucció del debat parlamentari, busca bloquejar l’aprovació de lleis o actes legislatius, generalment amb discurs de llarga duració. En aquest cas, Ciutadans, el PSC i el PP han optat per estirar el reglament del Parlament i fer ús de tots els recursos a la seva disposició.

Concretament, els tres partits unionistes han presentat per separat peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament sobre la decisió d’admetre a tràmit la llei del referèndum, fet que s'ha produït aquest matí abans de començar el ple. Com els escrits de reconsideració han estat presentats individualment, la Mesa s’ha hagut de reunir tres vegades per valorar —i rebutjar— les peticions.

Per altra banda, un cop admesa a tràmit la llei del Referèndum per la Mesa, el PSC ha registrat en el Registre del Parlament una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), un procediment que repetiran amb la llei de transitorietat jurídica. Dues hores més tard, els socialistes han registrat la mateixa demanda en el Registre del mateix CGE. També han demanat empara al Tribunal Constitucional.

Un altre element amb el qual els partits unionistes —i també Catalunya Sí Que es Pot— han intentat sabotejar l’avançament del projecte de llei del Referèndum ha estat la publicació en el Butlletí Oficial del Parlament. Segons els grups de l’oposició, la publicació és nul·la perquè no l’ha admès el secretari general. Fonts de Junts pel Sí argumenten que el secretari no ha de signar res, sinó que és automàtic.

Sobre la Mesa també ha estat l’advertiment signat pel lletrat major i el secretari general del Parlament, que adverteixen que als membres de la Mesa se’ls podria exigir responsabilitats penals per tramitar les lleis de desconnexió. L’escrit sosté que les dues lleis tenen una "relació directa" amb altres resolucions aprovades anteriorment pel Parlament que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

Per què l’unionisme vol guanyar temps? Perquè a Madrid també hi ha moviments. El ple del Tribunal Constitucional està reunit. Abans de res, l’alt tribunal haurà d’estudiar la recusació que ha fet aquest dimecres al matí la presidenta del Parlament contra els magistrats.