La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dimecres un nou pla sobre migració i asil que pretén facilitar les devolucions dels migrants que no tenen dret a demanar protecció internacional -la majoria dels quals arriben a la Unió Europea- i no inclou quotes obligatòries d'acollida.

"Avui proposem una solució europea per restablir la confiança entre els Estats membres" i per recuperar la confiança dels ciutadans europeus en "la nostra capacitat de gestionar la migració com a Unió", ha assegurat Von der Leyen en una declaració.

La presidenta de la Comissió ha opinat que la proposta és un "acostament pragmàtic i realista" a un fenomen "complex" i que "ha arribat el moment d'afrontar el repte de gestionar la migració de forma conjunta, amb l'equilibri adequat entre solidaritat i responsabilitat."

Mecanisme de "solidaritat obligatòria"

L'esperat paquet de mesures introdueix un mecanisme de "solidaritat obligatòria", que s'activarà quan un país estigui sota pressió o en una situació d'"emergència". La comissària europea de Migració, Ylva Johansson, ha explicat a Efe que si un país pateix "pressió" migratòria, una cosa que avaluarà Brussel·les, s'activarà el mecanisme que obligarà a la resta d'Estats membres a elegir entre acollir una part dels migrants, participar en les devolucions o implicar-se amb un suport operatiu, per exemple finançant la construcció d'un camp de refugiats.

En el cas dels migrants rescatats al mar, es procedirà a acollir els qui necessitin protecció, sobre la base d'un sistema de contribucions nacionals basat en aportacions voluntàries. El nou mecanisme també servirà per a les situacions d'"emergència", per exemple si es repetís una crisi com la de 2015, però en aquest cas funcionarà de manera més contundent i amb altres terminis per adoptar-se millor a aquestes necessitats. En aquesta situació només es podrà optar entre l'acollida o els retorns de migrants.

Retorns patrocinats

Brussel·les proposa a més un procediment de controls a les fronteres més exhaustiu que l'actual, que accelerarà els retorns i alhora inclourà un mecanisme de control per evitar les devolucions en calent. El dens paquet presentat inclou idees noves, en particular els anomenats "retorns patrocinats", en els quals podran participar els països que no vulguin acollir migrants però desitgin ajudar en les devolucions.

Podrà consistir a organitzar vols de retorn o a dur a terme els contactes diplomàtics necessaris per facilitar les devolucions de migrants, la qual cosa es farà directament entre els Estats i sense intervenció de la Comissió. En el cas que el país que s'ha ofert a ajudar en aquests retorns no aconsegueixi tornar el nombre de migrants compromès, haurà d'acollir-los al seu territori.

La proposta també inclourà la creació de vies legals d'entrada i impulsar els reassentaments de persones que ja gaudeixen de protecció internacional però es troben fora de la Unió Europea. "He trobat un compromís amb què ningú no estarà del tot content", la proposta "no és el que Espanya, Polònia o França voldrien tenir", ha assegurat la comissària, que no obstant això creu que "té possibilitats de portar a un acord".

Brussel·les opina que les noves mesures ajudaran a "equilibrar" els esforços dels Estats membres en matèria migratòria i acabaran amb la situació actual, en la qual els països "en primera línia", com Espanya, Itàlia o Malta, s'han de fer càrrec de les sol·licituds d'asil de tots els migrants que entren al seu territori.

La proposta de Brussel·les té en consideració la situació migratòria actual, no la de 2015 quan es va produir l'arribada de més d'1,8 milions de migrants, molts amb dret a demanar l'asil a la Unió Europea. Avui els que arriben són sobretot migrants econòmics que tenen poques possibilitats d'aconseguir l'asil i per tant han de ser tornats als seus països d'origen.