El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dimarts el recurs de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, amb el qual van al·legar el principi d'inviolabilitat parlamentària per demanar el sobreseïment de la causa oberta contra elles per permetre el debat de diverses iniciatives sobiranistes a la Cambra catalana.

La interlocutòria del tribunal recollida per Europa Press conclou que aquest principi no és aplicable en aquest cas perquè els diputats són inviolables pels seus vots i les seves opinions a l'exercici del càrrec, mentre que aquestes dues diputades no se les investiga per això, sinó pels presumptes delictes de "prevaricació i desobediència greu" al Tribunal Constitucional (TC).

La jutgessa Maria Eugènia Alegret esgrimeix que en l'actuació d'aquestes dues membres de la Mesa del Parlament no s'investiga cap delicte d'opinió, sinó per "donar curs a iniciatives parlamentàries ja declarades inconstitucionals", per la qual cosa el principi d'inviolabilitat queda intacte i el procediment judicial ha de continuar.

Forcadell i Simó van adjuntar en el seu recurs un informe del Síndic de Greuges crític amb la judicialització de càrrecs electes sobiranistes, un document que la jutgessa veu "respectable" però que considera que no pot al·legar-se per frenar aquesta causa.

Alegret conclou que en la investigació a Forcadell i Simó la llibertat d'expressió no ha quedat "compromesa" i esgrimeix, a més, que per iniciar una causa penal contra diputats no és necessari l'autorització del Parlament.

La interlocutòria també recorda que el Tribunal Constitucional va esgrimir al seu dia que l'autonomia parlamentària "no pot servir de pretext perquè la Cambra autonòmica arribi fins a l'extrem d'atorgar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional".