El Tribunal Constitucional ha decidit tombar les estructures d'Estat catalanes. El ple de l'alt tribunal espanyol ha decidit per unanimitat declarar inconstitucionals les disposicions de la Llei 3/2015 que creava l'Agència Tributària de Catalunya i altres "estructures d'Estat" referides a àmbits com les infraestructures i l'energia. Per tant, totes elles queden nul·les. Amb aquesta decisió el Constitucional estima parcialment un recurs interposat pel govern espanyol de Mariano Rajoy.

Aquestes estructures d'Estat havien estat aprovades pel Parlament l'any passat a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos. En elles es preveia la creació d'una Hisenda pròpia, una seguretat social independent i plans de control per a estructures energètiques. 

El passat mes de setembre el tribunal ja va admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol va presentar contra l'article quatre de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya, el qual ja va deixar en suspensió cautelar aquest article.

Els jutges ratifiquen ara que la llei aprovada pel Parlament no és constitucional i que una comunitat no pot dotar d'estructures d'Estat i donen la raó al govern espanyol. Tot i això, el veredicte encara no ha estat notificat i els seus fonaments jurídics no han estat encara expressats en una sentència. 

Funcionaris

El recurs del govern espanyol basava els seus arguments que la norma catalana integra els funcionaris de l'Agència en cossos dependents de la Generalitat. L'article 4 de la llei impugnada preveia la "integració voluntària" d'aquests funcionaris en els cossos superiors d'inspectors tributaris i tècnics de gestió de la Generalitat de Catalunya.

El govern espanyol considera que aquell precepte vulnera el dret a l'accés en condicions d'igualtat a la funció pública previst en la Constitució i l'estatut del treballador. El recurs ara acceptat argumentava que la llei vulnera el dret fonamental "pel qual els ciutadans de tota la nació tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics amb els requisits que assenyalin les lleis".

També argumentava que la norma vulnerava l'article 103.3 de la Constitució, que estableix l'accés a la funció pública "d'acord amb els principis de mèrit i capacitat", així com els articles 55 i següents de l'Estatut Bàsic de l'empleat públic, "relatius a l'accés a l'ocupació pública i l'adquisició de la relació de servei".

Agència Tributària 

Una de les estructures impugnades pel TC és l'Agència Tributària de Catalunya. La funció de la qual era construir un instrument de planificació estratègica d'una administració tributària preparada per assumir noves funcions i competències tributàries. 

L'altre pilar suspès és l'Agència Catalana de la Protecció Social, dissenyada per assumir competències sobre les prestacions socials pròpies o transferides per part de l'Estat. En aquest cas, però, la suspensió és parcial, ja que en aquest cas es pronuncia només pel que fa a les competències, que quedarien circumscrites només al que contempla l'Estat. Així doncs, deixaria fora del seu terreny qualsevol derivada que impliqués entrar al terreny de la Seguretat Social.

"Transcendència nacional"

Els serveis jurídics de l'Estat van demanar mantenir la suspensió als articles impugnats en considerar que aquesta norma "és de transcendència nacional", ja que pretenen iniciar un procés de separació amb l'Estat espanyol, fet que consideren inconstitucional. 

La Generalitat, per la seva banda, va demanar que s'aixequés la suspensió al·legant que no causa un perjudici general" i que es redueix a "preparació interna".