El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que no veu la cogovernança "per enlloc" en la gestió de la crisi del coronavirus i ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de no creure en l'Estat de les autonomies.

"Sembla que prefereix l'opció d'Estat de Cs que altres concepcions d'Estat. Em sap molt greu que en aquesta votació s'hagi girat a buscar a Cs i no hagi buscat cap altra sortida", ha dit en una entrevista al diari Ara aquest diumenge, amb referència a la votació sobre la pròrroga de l'estat d'alarma.

"Entre el 155 i l'estat d'alarma, aquest país ha perdut les seves competències en gairebé un 20% de la legislatura", i ha afegit que si Sánchez no creu en l'Estat de les autonomies, no és imaginable que cregui en el dret a l'autodeterminació, en les seves paraules.

Reunió de presidents autonòmics

Segons Torra, cogovernar implica pactar, i no sempre "dir sí a què diu el senyor Sánchez", a qui va sol·licitar una reunió la setmana passada que no ha tingut lloc, ha explicat.

En la reunió telemàtica de presidents autonòmics d'aquest diumenge, defensarà aprovar un subsidi econòmic per als pares que treballen i no poden portar als nens a l'escola, una mesura que va proposar el Ministeri de Treball i després "va desaparèixer".

"En una Catalunya independent no sé com hauria anat, però s'haurien fet les coses diferent. S'hauria decretat el confinament total 15 dies abans", ha afirmat.

També "s'hauria ratificat la renda bàsica universal i s'hauria fet una moratòria dels impostos", mesures que Torra tornarà a demanar a Sánchez en la reunió.

Coronavirus i rebrots

Preguntat per un possible rebrot de coronavirus, ha assegurat que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Catalunya tenen "marge" en cas que arribés un rebrot; avui hi ha 400 llits ocupats en UCI de les 1.500 que es van habilitar, ha recordat.

Considera que les coses es podrien haver fet millor en les residències d'ancians: "Que ens hàgim trobat amb residències amb un nivell de medicalització pràcticament zero vol dir que hi havia molts deures pendents".

Davant de la desescalada i els canvis de fase, ha dit que la Generalitat continuarà prenent les decisions basant-se "en els criteris dels experts", una cosa que considera que no ha passat a la Comunitat de Madrid.

"Pel que sembla, la Comunitat de Madrid s'havia sentit pressionada per alguns 'lobbies' econòmics. Jo no, a mi no m'ha pressionat ningú", i ha desitjat poder sol·licitar el pas a fase 1 de més regions sanitàries catalanes la setmana que ve, sempre que els experts li donin suport.

Política keynesiana

Segons el seu parer, Catalunya entra ara en una fase que ha qualificat de complicada, en la qual s'ha de compensar "molt bé el desconfinament amb una política keynesiana absoluta", gastant en lloc de retallar, protegint els treballadors i assegurant la liquiditat de les empreses.

Sobre l'agilitació d'ajuts -per exemple, a autònoms- ha dit que l'administració catalana ha de millorar en agilitat, però ha afegit: "Hem de fer tot això amb una mà lligada a l'esquena: el dèficit fiscal insuportable de 16.000 milions d'euros que cada any desapareixen de Catalunya i no tornen".

"Amb aquesta carcassa d'Estat en el qual vivim, hem de ser capaços de collar, i quan dic aquesta paraula ja que sempre passen coses, perquè efectivament les decisions no tardin una hora més", ha dit.

Ha assegurat que el Govern està cohesionat en un moment històric, segons ell, i que tots els consellers comparteixen un esperit de cooperació per "a sobre de qualsevol interès partidista".

Ha dit que convocar els comicis autonòmics en aquest moment no és una de les seves prioritats: "Ni del Govern, on tampoc ningú no ha demanat eleccions."