El Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos ha elaborat un informe sobre el procés independentista català en el qual no descarta que hi hagi "fortes mobilitzacions als carrers", a la manera d'una mena de "Maidan català". Aquesta imatge al·ludeix a la protesta proeuropeista que va començar el 21 de novembre de 2013 a l'emblemàtica plaça de Kíev (Maidan Nezaleshnosti o plaça de la Independència), la capital d'Ucraïna, contra la decisió del govern de Víktor Ianukòvitx de rebutjar la firma dels acords d'Associació i Lliure Comerç amb la UE. 

L'Institut Elcano és el think tank de referència del govern espanyol. En general, l'informe, titulat "El proceso independentistista catalán: ¿cómo hemos llegado hasta aquí?, ¿Cuál es su dimensión europea? ¿Y qué puede ocurrir?" coincideix amb els arguments de l'executiu espanyol sobre la situació catalana i les conseqüències d'una declaració d'independència.

En les conclusions, l'informe assenyala que els catalans estan gairebé dividits per la meitat, segons els últims sondejos, sobre la qüestió de la independència, però s'afirma que "una situació de bloqueig tan decisiu es podria superar si es concep una nova forma d'acomodament a Espanya". En aquesta línia, cita un sondeig  recent de GESOP publicat per El Periódico segons el qual una reforma constitucional i de millora de l'autogovern és la preferència majoritària.

Els redactors de l'informe consideren que "el procés independentista no té suport internacional, no disposa de majoria social, i no té capacitat per a un control efectiu del territori. Per tant, la integritat d'Espanya no corre perill". No obstant això, afegeix: "Però la crisi institucional és molt profunda i serà duradora". Per això, conclou que "tot i que els arguments i factibilitat de la secessió de Catalunya siguin dèbils, sembla obvi que es necessita alguna mena d'acord polític per a l'acomodament de la població catalana dins del projecte espanyol".

Factors d'incertesa

El document assenyala que els últims esdeveniments han generat "incertesa". I entre ells situa el "pseudoreferèndum" de l'1 d'octubre "amb una participació declarada del 40% i l'àmpliament criticat ús de la força en intervenir Policia Nacional i Guàrdia Civil"; la qual cosa considera "una situació d'elevada fractura social a Catalunya i la mobilització del sector antiindependentista"; "la sortida de les empreses catalanes més importants"; "l'amenaça d'una declaració unilateral d'independència" i l'activació per part del Govern espanyol de l'article 155 de la Constitució si el Senat l'aprova, fet que portaria a una intervenció de l'autonomia que titlla de "coerció federal". En aquest apartat inclou en últim terme "la possibilitat de fortes mobilitzacions als carrers (el Maidan català?), que no es poden descartar". No obstant això, també assegura que "tots aquests esdeveniments també proporcionen una important finestra d'oportunitat" després de l'anunci del PP i el PSOE d'un acord per promoure una reforma constitucional.     

Investigadors de l'Institut han admès aquest dimarts en una trobada amb periodistes que les imatges d'efectius policials usant la força per impedir el referèndum d'independència de l'1 d'octubre van ser "un desastre d'imatge sense pal·liatius" —en paraules d'Ignacio Molina, però també creuen que aquest dany s'està "revertint" per a l'Estat, informa Europa Press.

El document íntegre de l'Institut Elcano es pot consultar a continuació: