"Ponsatí lluitarà per quedar-se a Escòcia, mentre Espanya mostra l'ombra franquista". Així de clar i contundent s'ha mostrat el diari escocès The National, que obre avui la seva portada amb la notícia que la consellera Clara Ponsatí s'entregarà a la justícia escocesa després que aquesta hagi rebut l'euroordre de detenció dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El columnista i exdiputat de l'Scottish National Party (SNPGeorge Kerevan posa de relleu que la democràcia a l'Estat espanyol "està sota un setge mentre el fantasma de Franco planeja Espanya" i denuncia que "Madrid ha dut a terme un cop d'estat, que afecta directament a Escòcia". I afecta Escòcia perquè considera que si ara cedeixen amb Ponsatí, això pot marcar un precedent el dia de demà per qualsevol escocès: "si van a per Ponsatí avui, vindran per nosaltres demà", subratlla.

Després de fer un repàs històric sobre l'extradició del president Lluís Companys de part del règim franquista l'any 1940, acusat de càrrecs de rebel·lió, Kerevan ho acaba comparant amb tot el que està passant ara mateix a Catalunya i els líders sobiranistes en unes actuacions orquestrades pel govern "neo-franquista del PP". 

La reencarnació de Franco

Lamentant-se que, com Companys, Puigdemont està acusat d'un delicte de rebel·lió "només per organitzar un referèndum democràtic per la independència de Catalunya", i recordant que l'única violència que hi ha hagut ha estat per part de la policia espanyola, Kerevan posa damunt la taula que, malgrat que Franco va morir el novembre del 1975 al seu llit, la reencarnació del seu règim és ben viva.

Un règim que, segons el columnista en qüestió, "està amenaçat per les demandes independentistes catalanes", però que, precisament per això, no va tenir cap problema en empresonar divendres a cinc líders sobiranistes més que, de fet, ja havien estat a la presó feia poc més de tres mesos.

"No s'enganyi", exposa Kerevan, aquest "és un cop brut del règim del PP a Madrid" que utilitza el Tribunal Constitucional per complir amb les seves aspiracions de silenciar i "decapitar" el debat independentista i, sobretot, els dirigents sobiranistes.

El diari escocès aprofita l'ocasió per recordar que el PP només va rebre un 4,2% dels vots en les eleccions del 21-D, però critica que, tot i així, està provant d'acabar amb el català a les aules, cosa que titlla de "feixisme cultural", així com de mantenir el "setge" en què viu Catalunya des del 1936.