El regidor de Badalona José Téllez s'ha acollit al seu dret a no declarar davant la Policia Nacional, a la Fiscalia de Barcelona que el va citar com a investigat per desobediència i obstrucció a la justícia per haver intervingut en un operatiu de la policia local contra la propaganda del referèndum de l'1-O.

La Fiscalia havia citat el tercer tinent d'alcalde de Badalona per uns fets ocorreguts el 25 de setembre, quan el regidor de Guanyem Badalona en Comú va extreure d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana 45 cartells a favor del referèndum sobiranista i els va tornar a un grup de voluntaris d'Òmnium Cultural, a qui se'ls havien requisat. El regidor ha explicat que s'ha acollit al seu dret a no declarar i que "s'ha donat per tancada la investigació".

"Ara hauran de remetre-la a una autoritat judicial i hem d'esperar que el jutjat pertinent decideixi què fer en aquest cas, que el normal seria que s'arxivés, ja que l'únic que vaig fer va ser defensar el dret de les persones a fer propaganda política", ha afegit Téllez.

Competències territorials

L'advocada del tercer tinent d'alcalde, Montserrat Salvadó, ha explicat a Efe que la policia judicial haurà de remetre la investigació al fiscal que comanda la investigació, que serà qui haurà de decidir a quin jutjat portar-ho, i ha afegit que "per competència territorial" hauria de ser un jutjat de Badalona.

El regidor ha assegurat que té "un mal presagi en ser un tema que està polititzat", ja que "tota la documentació està tancada en la Fiscalia i no ha arribat a un jutjat de Badalona", i ha afegit que "si arriba a una instància superior, s'estaria condemnant la independència judicial".

"La meva imputació en aquest delicte no és un conflicte aïllat. Precisament avui a Madrid, al Tribunal Suprem, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres membres de la Mesa del Parlament estan encausades per garantir la llibertat d'expressió", ha assenyalat Téllez.

Obrir el cotxe patrulla

Els fets pels quals s'investiga el regidor de Badalona van ser inclosos també en l'acte judicial que va acabar amb l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja que estava present al lloc dels fets per donar suport als manifestants de la seva organització.

En l'acte de la causa contra el president d'Òmnium s'especifica que Téllez i Cuixart van extreure del cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana els cartells requisats pels agents i els van tornar als voluntaris d'Òmnium, en contra de la voluntat dels policies locals.

No obstant això, Téllez ha assenyalat que Cuixart no va intervenir en cap moment i que va ser únicament ell qui va avisar els agents de la Guàrdia Urbana "que obriria el cotxe patrulla i agafaria els cartells per tornar-los als activistes", com assegura que va fer.

El regidor ha agraït la gent que li ha fet costat a la Ciutat de la Justícia.

Muntatge policial

"Ja vaig declarar a la comissaria de la Guàrdia Urbana, l'endemà dels fets. En aquest cas, també va estar amb mi Jordi Cuixart, a qui he tingut molt present avui i a qui espero que molt aviat es decreti la seva llibertat", ha destacat Téllez.

El tercer tinent d'alcalde ha assegurat que "estem davant d'un muntatge policial, que vol acabar amb molta més gent i que és una causa general contra els drets cívics i democràtics de tota la població de Catalunya". "Només demano que es reconegui que l'únic que vaig fer va ser impedir que la policia local actués com a policia judicial per impedir que les persones es poguessin expressar", ha assenyalat Téllez.