El Tribunal Constitucional estudiarà un recurs d'empara de Carles Puigdemont i Toni Comín. El ple de l'alt tribunal ha admès a tràmit el recurs que van presentar els avui eurodiputats de JxCat contra el veto que en el seu moment va imposar el Tribunal Suprem per assumir el càrrec després de les eleccions europees. Els magistrats consideren ara que el cas té una "especial transcendència" perquè va més enllà del cas concret. Sense anar més lluny, Puigdemont i Comín són eurodiputats avui gràcies a la jurisprudència del Tribunal de Luxemburg.

En una providència aprovada la setmana passada i feta pública aquest dimecres, el ple de l'alt tribunal ha admès el recurs contra les interlocutòries de la secció quarta de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem dels passats 27 juny i 16 de juliol. Aquestes interlocutòries denegaven les mesures cautelars als recurrents contra la no proclamació per no haver acudit personalment a acatar la Constitució espanyola davant la Junta Electoral Central.

 

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va rebutjar l'estiu passat suspendre cautelarment l'acord de la Junta Electoral Central que declarava vacants els seus escons perquè no van acatar la Constitució presencialment, així com l'acord que rebutjava la promesa del càrrec a distància, davant d'un notari a Bèlgica.

El Tribunal Constitucional considera que el recurs d’empara té una “especial transcendència constitucional perquè l'assumpte suscitat transcendeix el cas concret perquè podria tenir unes conseqüències polítiques generals”. És per això que demana a la corresponent secció del Tribunal Suprem que remeti les actuacions corresponents a la peça de les mesures cautelars. També acorda formar una peça separada i concedir un termini de tres dies a la Fiscalia i els recurrents perquè efectuïn les al·legacions que considerin oportunes.

Per contra, els magistrats no suspenen les resolucions recorregudes del Tribunal Suprem perquè no aprecia la “urgència excepcional” que reclama aquesta mesura.