Una de les setmanes més intenses del procés ha començat amb l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i ha continuat amb la resposta de l'Estat a Puigdemont amb el 155. La societat civil demana ara que acabi amb la proclamació de la independència. Així ho han fet diverses veus del món sobiranista en un acte organitzat per Universitats per la República a la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona. Sota el lema "El poble ha votat: ara República", acadèmics, membres de les entitats i periodistes han instat la majoria independentista a culminar el mandat de les urnes en el referèndum de l'1 d'octubre.

La professora de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona Elisenda Paluzie ha advertit que encara no s'ha guanyat: "L'1 d'octubre vam tenir una victòria moral incontestable i una victòria electoral sense pal·liatius que hem de convertir en una victòria política". En aquest sentit, ha instat a "construir" les institucions de la República catalana, perquè amb la declaració suspesa no s'està fent. "Quan s'aixequi la suspensió, haurem de defensar República Catalana. No serà fàcil, però tampoc va ser fàcil celebrar el referèndum", ha assegurat. Com a economista, ha denunciat la "campanya de terror econòmic" d'algunes empreses per tractar d'evitar-ho.

El fotoperiodista Jordi Borràs, especialitzat en l'extrema dreta, ha fet una llista dels motius per proclamar la independència. "No podem passar ni un segon més en un estat profundament demofòbic, en una pròrroga del franquisme", ha dit, i ha denunciat la persecució de drets i llibertats fonamentals, el tancament de pàgines web o el segrest de revistes. "No podem passar ni un segon més en un Estat que planteja il·legalitzar partits independentistes però no Falange o Democracia Nacional", ha continuat. "Hem guanyat la nostra república i ara toca implementar-la", ha conclòs.

IMG 2712

El periodista Quico Sallés ha començat la seva intervenció anunciant una "bona notícia": la reunió entre Junts pel Sí i la CUP per a la celebració d'un ple de proclamació ha acabat bé. "Som a les portes d'un canvi revolucionari i podem ser un exemple al món de com es fan les coses, però sobretot hem de mirar de ser una realitat", ha assegurat Sallés. "Aquesta realitat la vaig veure factible quan vaig veure els avis defensant les urnes, però també veient els universitaris", ha afegit.

El portaveu de Súmate i periodista Antonio Baños ha parlat en termes revolucionaris. "Què ens queda pendent per fer? Una revolució", ha resumit l'excap de llista de la CUP, que ha recordat que "la victòria de qualsevol revolució passa per l'organització". Ha cridat a la disciplina, a no caure en provocacions. "La defensa física que en vam fer ha fet de les urnes una arma revolucionària", ha afirmat. "Nosaltres no haurem guanyat quan surti el president a proclamar la República, sinó només quan les institucions estiguin participades per la gent que ha fet aquesta revolució".

El vicepresident de l'ANC i líder accidental després de l'empresonament de Jordi Sànchez, Agustí Alcoberro, ha assegurat que "quan un Estat perd legitimitat, aquest Estat té els dies comptats". En aquesta línia, l'historiador ha constatat que "mai no havíem estat tan a prop" de la independència: "Estem a un pas inevitable de la victòria. Nosaltres ho sabem, però ells també ho saben, i per això tenen empresonats els Jordis. Nosaltres vencerem i proclamarem la República Catalana".

Eulalia Sole - Sergi Alcazar

Per la seva part, la professora de la UPF i membre de la junta directiva d'Òmnium Cultural, Eulàlia Solé, ha carregat contra un article publicat a El País per diversos professors d'universitats catalanes, que menystenien l'1-O. "No podem tolerar mai que gent que està al capdavant d'aquesta universitat signi articles així", ha recriminat. En un altre ordre de coses, ha avançat que des de les entitats sobiranistes es plantegen accions que "facin mal a les butxaques" dels interessos econòmics a Espanya i Europa. No ha mencionat la paraula "boicot", però sí "drets dels consumidors".

Els estudiants han fet una crida a "avançar amb pas ferm cap a la República" i a continuar omplint els carrers. "És important ser a tot arreu, ser allà per reclamar la República catalana", ha defensat una de les seves portaveus. "Els estudiants sempre hem estat al costat de les revolucions democràtiques", ha dit un altre membre d'Universitats per la República. "Que els quedi clar: nosaltres ja hem marxat, per no tornar mai, mai, mai".