Sigui quin sigui el resultat de l’assemblea dominical de la CUP, aquest dilluns, 28 de desembre, el Parlament haurà de començar a prendre decisions.

Si els cupaires opten per tirar endavant la investidura, amb o sense el compromís de fer costat al Govern, la previsió és que la maquinària parlamentària es posi en marxa de manera immediata.

D’entrada, la presidenta, Carme Forcadell, haurà d’abordar les preceptives reunions, ja programades, amb els grups parlamentaris per proposar un candidat. A les 12,45 es reunirà la Mesa del Parlament i un quart d’hora més tard la Junta de Portaveus. L’objectiu és convocar el ple d’investidura.

Sense marges

Habitualment, el ple es convoca amb 48 hores de marge perquè els diputats tinguin temps de programar les seves agendes. Aquest cop, però, no hi haurà aquest marge. El ple es convocarà per a l’endemà mateix, dimarts 29.

A partir d’aquí es torna a repetir tot el procés que es va fer el passat 9 de novembre. El candidat a la presidència exposarà de nou el seu programa. S’obrirà el debat amb els grups. I finalment es procedirà a la votació.

La investidura s’ha de fer amb la majoria absoluta dels vots en primera votació. Si no és possible que prosperi amb majoria absoluta, 48 hores més tard es convoca un nou ple en què serà suficient amb una majoria simple.

Malgrat les incerteses que envolten el resultat de l’assemblea de la CUP, la previsió que a hores d’ara compta amb més possibilitats, segons fonts els negociadors, seria que la votació es pugui superar en primera volta. És a dir, amb majoria absoluta.

Això podria ser així, encara que la CUP decideixi fer només costat a la investidura i no donar suport al Govern de Junts pel Sí, és a dir, no garantir-ne l'estabilitat parlamentària. Aquesta és una de les opcions que votaran els cupaires en l'assemblea de Sabadell.

Sis/quatre...

Segons els negociadors, per fer possible la investidura de Mas en primera votació, la CUP dividiria el seu vot: 6 diputats votarien a favor i 4 en contra.

Amb els 62 escons que té Junts pel Sí i els 6 vots de la CUP, el president seria investit amb majoria absoluta. Serien 68 diputats dels 135 que hi ha a l'hemicicle.

No hi ha previsions sobre quan es faria la presa de possessió del nou govern, presidit per Artur Mas, malgrat que podria no formalitzar-se fins passat el Cap d'Any.

El Govern quedarà dividit en tres àrees: la comissió de Govern d’Economia i Ocupació, que encapçalaria Oriol Junqueras com a vicepresident; la comissió de Govern d’Afers Exteriors Institucionals i Transparència, que dirigiria Raül Romeva com a conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, i la comissió per a l’Estat del Benestar amb Neus Munté al capdavant, com a consellera de Presidència.

O noves eleccions

En cas que la CUP decidís no donar suport ni al Govern ni al president, el dia 10 de gener, dos mesos després de la primera votació fallida per a la investidura, el Parlament es dissoldria de manera automàtica.

El president en funcions, el mateix Mas, haurà de convocar eleccions “de manera immediata” i aquestes s’haurien de celebrar entre 40 i 60 dies després de la convocatòria.

I tot el procediment tornaria a començar de nou, aquest cop des de les urnes.