El PSC ha iniciat la campanya pel 14-F posant tota la carn a la graella. Amb un acte simultani a les capitals de les quatre demarcacions, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aterrat a Catalunya per impulsar i avalar el que fins ara havia estat el seu ministre de Sanitat, ara ja candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa

El programa del PSC

El PSC aposta per un encaix federalista de Catalunya amb la resta de l'Estat. A nivell econòmic, la formació reivindica una transició ecològica per superar la crisi provocada per la pandèmia.

[Consulta aquí la resta de programes electorals].

En un discurs des del Casal Socialista Joan Reventós, a Barcelona, Sánchez ha fet una crida a "passar pàgina i deixar enrere 10 anys perduts", fent referència al procés independentista. "Catalunya té l'oportunitat de deixar enrere una dècada infructuosa i estèril. No dona més de sí", ha afirmat per afegir que "el que els catalans volen és que hi hagi un canvi". Segons ha dit, Illa "és el candidat que representa aquesta necessitat col·lectiva".

El president espanyol ha volgut fer gala de la seva gestió de la pandèmia contraposant-la a "les retallades socials" dels pressupostos d'aquest any del Govern i que, per cert, han estat aprovats amb el suport dels seus socis a la Moncloa. Així doncs, Sánchez ha citat l'Ingrés Mínim Vital, la perllongació dels ERTO, els crèdits ICO i la moratòria en hipoteques i lloguers.

Per la seva banda, Illa ha agraït el suport de Sánchez i ha centrat bona part del seu discurs en criticar l'independentisme, al que ha acusat de "deixar Catalunya esgotada, grisa i sense lideratge econòmic". "Ja n'hi ha prou de dividir entre bons i mals catalans. Catalunya és un gran país, ho té tot per sortir endavant, però aquest Govern l'ha deixat esgotada", ha emfatitzat elevant el to.

pedro sanchez salvador illa

Foto: PSC

En la mateixa línia que el president espanyol, el ja exministre de Sanitat ha cridat a apostar pel canvi, que al seu parer representa la seva candidatura, a les eleccions del 14-F i ha tingut unes paraules d'agraïment per l'anterior candidat i ara ministre de Política Territorial, Miquel Iceta. "Ha fet una feina de formigueta, gens agraïda en els pitjors moments del procés". "Quanta més tensió hi havia, en Miquel ha estat capaç de posar seny i sentit comú al Parlament. Si l'haguessin escoltat més no ens trobaríem l'escenari de divisió i decadència en què ens trobem ara", ha reivindicat.

Calvo, Granados i els altres caps de llista

Abans que parlessin Illa i Sánchez, els candidats de Girona, Lleida i Tarragona també han fet un discurs cridant a votar el PSC i enaltint la figura d'Illa. Des de Tarragona els ha acompanyat la vicepresidenta primera de l'Executiu espanyol, Carmen Calvo, qui ha animat a "agafar impuls" per superar "aquesta Catalunya empobrida dels últims 10 anys". Al seu costat hi havia la cap de llista per aquesta demarcació, Rosa Maria Ibarra, qui ha acusat els governs independentistes de no tenir "com a prioritat les comarques del sud" i ha reivindicat "la presidència socialista de Pasqual Maragall, per molt que a algú li pesi".

Des de Lleida, la número 2 d'Illa, Eva Granados, ha celebrat que el PSC "hagi donat la volta a la situació de resignació que hi havia al país" aportant, segons ha dit, "un candidat revulsiu". El cap de llista per aquesta província, Òscar Ordeig, ha contribuït a alimentar la il·lusió que viu el partit assegurant que "tenim la sensació que ens hem estat preparant tota la vida per viure un moment com aquests".

La cap de llista per Girona, Sílvia Paneque, ha recordat que "el PSC és l'únic partit d'esquerres que ha governat la Generalitat" i que "Catalunya mereix tenir Illa de president". Segons ella, perquè representa "seriositat, rigor i treball".