L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, no ha trigat ni 24 hores després d'aterrar del seu viatge a Colòmbia per convocar avui mateix, en ple diumenge, la direcció i la militància de Guanyem Badalona per intentar reconduir les tensions que s'han obert al consistori arran de la desobediència que va fer l'Ajuntament el 12-O.

Fonts de la formació política local, de la qual formen part des de la CUP fins a podemites i seguidors d'Ada Colau, expliquen que es tracta d'una "reunió informativa" i asseguren que "a Guanyem hi ha tranquil·litat". Sabater va arribar ahir al vespre després d'estar cinc dies a Colòmbia a la Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals del Congrés de Ciutats i Pobles Units. Fonts de Guanyem Badalona asseguren que l'alcaldessa va estar "correctament informada en tot moment" del que passava a Badalona, però admeten que ningú havia consensuat gestos com el d'estripar la resolució del jutge. El tercer tinent d'alcalde, José Téllez, va aparèixer el 12 d'octubre davant els mitjans de comunicació acompanyat d'altres membres del govern i va estripar una fotocòpia del document judicial. I és la imatge que ha quedat d'aquell dia.

Algunes fonts properes a Dolors Sabater asseguren que l'alcaldessa està molt molesta per la decisió que es va prendre d'obrir les oficines i trencar la interlocutòria. D'altres asseguren que "a Guanyem no hi ha fissures". El cert és que durant tot l'episodi del 12-O a Badalona, Sabater només va fer un tuit aquell matí políticament correcte i no n'ha dit res més, en una actitud prudent.

 

"Ens l'hauríem pogut estalviar"

Fonts de Guanyem Badalona admeten a El Nacional que el gest de trencar la interlocutòria "ens l'hauríem pogut estalviar" i que és evident que "no ha agradat a tothom". Especialment als socis de govern, ERC i ICV. El segon tinent d'alcalde, d'Iniciativa, Àlex Mañas, ni tan sols va anar a l'Ajuntament el 12 d'octubre. Ni ell, ni la regidora del seu mateix grup, Maria Gallardo. En declaracions als mitjans, Mañas va criticar que Badalona s'ha convertit en un  "circ mediàtic, que retroalimenten el PP i els independentistes". L'endemà sí que va anar als jutjats per donar suport a l'equip de govern. Va dir que hi era per defensar l'acord amb els sindicats que permetia als treballadors no fer festa voluntàriament  el 12 d'octubre i canviar-la per un altre dia. Però se'l veia incòmode i en desacord amb els seus companys de govern.

ERC tampoc està còmoda. Tot i defensar el fet de qui vol fer festa o no el 12 d'octubre, els motius pels quals el govern va decidir treballar el dia de la Hispanitat i donar festa als treballadors que volguessin, les pressions de l'entorn de la CUP per no acatar la prohibició de treballar des que es va saber la resolució judicial fins que Téllez va trencar la interlocutòria han incomodat els regidors i el partit. Hi ha cert malestar, que es va fer evident el mateix dia de la vista als jutjats. L'alcalde accidental, el republicà Oriol Lladó, es va desmarcar del gest de Téllez durant una entrevista a la Televisió de Badalona que recull el Twitter del programa Badalona 360º.

 

Des que arriba la interlocutòria amb la prohibició judicial a l'Ajuntament de Badalona fins que s'avisen els treballadors i es compareix en roda de premsa acatant inicialment la resolució passen dues hores escasses. El govern local anuncia que es pren la decisió d'acatar i que Dolors Sabater n'està al cas via telefònica just abans d'embarcar a l'aeroport del Prat. Els treballadors reben cap a tres quarts de quatre la comunicació del cap de recursos humans que no vagin a treballar el 12 d'octubre. I a les quatre en punt compareixen l'alcalde accidental, Oriol Lladó, i el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, explicant-ho.

L'Ajuntament anuncia que acata la decisió del jutge però que atendrà els ciutadans al carrer. Es pren aquesta decisió perquè la resolució judicial afecta tercers (els treballadors) i el govern no vol conseqüències judicials per als treballadors, i al carrer l'actuació política està permesa. Però llavors es desferma la crítica a les xarxes per la marxa enrere en l'anunci de desobediència. Des de Francesc Homs, que va fer broma amb la situació, fins als mateixos dirigents de la CUP, que el matí del 12 d'octubre es van plantar a les portes de les oficines municipals del Viver per secundar la via rupturista.

Fonts properes a l'equip de govern expliquen que la pressió dels partidaris de la desobediència durant la tarda del dia 11 d'octubre, quan ja s'havia fet públic que no s'obriria l'Ajuntament, va ser intensa. Finalment, el govern va sorprendre obrint l'Ajuntament i Téllez va estripar la interlocutòria sense pactar-ho amb la resta de regidors davant de dirigents destacats de la CUP Nacional com Eulàlia Reguant, Albert Botran i l'exdiputat David Fernàndez.