El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat que la repetició de les eleccions generals el 26-J "és un bon exemple de la disfuncionalitat actual de l'Estat espanyol". Ho ha dit en un article al diari suec Svenska Dagbladet, sota el títol La democràcia està en joc a Espanya. Romeva també ha manifestat la "seva manifesta incapacitat d'arribar a acords, ni tan sols per governar-se", i ha considerat que Espanya "s'ha estancat políticament durant els últims quatre mesos, atrapada entre disputes sense èxit sobre la formació d'un nou govern". A més, ha pronosticat que "no es preveuen molts canvis amb les noves eleccions que se celebraran el 26 de juny". Romeva -que firma com a ministre d'Afers Exteriors del Govern- diu igualment que aquesta paràlisi política a l'Estat "ha ajudat a prolongar les tensions entre Catalunya i Espanya".

"Catalunya ha buscat el diàleg i l'acord amb el govern espanyol des del 2010, quan el nostre autogovern va ser reduït dràsticament pel Tribunal Constitucional espanyol, un òrgan polititzat, a instàncies del Partit Popular", ha recordat Romeva, que ha insistit que després de les eleccions del 27-S "el Govern de Catalunya té un mandat clar per iniciar una nova etapa". "Els catalans volen començar una nova etapa democràtica amb la construcció d'un nou país i d'un nou projecte polític", ha explicitat el conseller d'Afers Exteriors, que ha precisat el termini de 18 mesos. "Un període que finalitza l'estiu de 2017, quan els ciutadans tindran l'oportunitat de confirmar la creació de la República catalana", ha explicat Romeva, que tampoc ha tancat la porta a un possible referèndum. 

Resposta a l'ofensiva antiinternacionalització

"Tanmateix ja tenim un full de ruta i un objectiu clar, democràticament validat", ha reblat el conseller d'Afers Exteriors, que juntament amb el president Puigdemont han contestat a l'ofensiva antiinternacionalització del procés –reconeguda aquest divendres per la pròpia vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaria- des de l'exterior. "Aquest Govern té l'objectiu que Catalunya esdevingui un Estat, el que hem de tenir clar és que això -per una via o per una altra- passarà", ha conclòs Romeva.