Carles Puigdemont ha desitjat un bon Nadal a tots els catalans i catalanes. En un reivindicatiu missatge a les xarxes socials ha defensat "llenguatge, les tradicions, els símbols, són part de la identitat d’un poble". Puigdemont no ha desaprofitat l'ocasió per defensar el país i recordar que "la identitat no és immutable". En aquest sentit, ha afirmat que els pobles han de "poder conèixer, reconèixer i entendre els seus ancestres", i per aquesta raó ha assenyalat la importància de poder dialogar "trencar el fil roig que ens hi relliga és afeblir una part de la nostra identitat com a poble". El president a l'exili ha reflexionat que "no cal que compartim els valors ni els referents dels nostres avantpassats per mantenir-hi el lligam; tampoc no cal cremar-ho tot sempre que es vol evolucionar". 

Nadal a l'exili 

Puigdemont, en el setè Nadal que passarà a l'exili, lluny de Catalunya, ha recordat que ha tingut l'oportunitat de provar diverses tradicions de Nadal, entre les quals també ha destacat les gastronòmiques. "Allà on uns fem canalons, d’altres hi fan sarmale. D’altres, en lloc de torrons mengen la “bûche de Noël". També ha assenyalat algunes de les tradicions més típiques catalanes com "menjar escudella, fer cagar el tió, parar el pessebre, desitjar bon Nadal, celebrar Sant Esteve o anar a la missa del gall". Tanmateix, ha puntualitzat que ningú "no deixa de ser català per no fer res de tot això. Ni n’és menys", així com ha defensat que "tampoc ningú no deixa de ser feminista, antiracista, progressista o laic per fer-ho. Reconèixer i honorar la tradició no ens fa necessàriament provincians i tancats; renegar-ne no ens fa necessàriament més cosmopolites i tolerants". 

Per concloure la seva felicitació de Nadal, l'eurodiputat de Junts ha fet una reivindicació dels costums i les tradicions catalanes i ha apuntat que "si un dia tots mengem el mateix, parlem la mateixa llengua, vestim igual i gaudim dels mateixos referents, la humanitat haurà perdut la seva riquesa. No pas perquè deixem de tenir identitat sinó perquè haurem assumit la d’algú altre, la del més poderós i hegemònic, al preu de sacrificar milers de llengües i tradicions diverses i per això, desitjant “bon Nadal” estem dient moltes coses alhora. Doncs tornem-hi: que tingueu un molt bon Nadal!", ha dit.