El rei Felip VI haurà de nomenar Carles Puigdemont president de la Generalitat en cas que s’aconsegueixi tirar endavant la investidura. Així ho estableix la Constitució en l’article 152, on es deixa clar també que el president ocuparà la representació ordinària de l’Estat al territori de Catalunya.

Aquest precepte, que habitualment es converteix en un simple tràmit per a la ratificació del president investit pel Parlament, adquireix especial significació en aquesta ocasió.

No obstant això, el Rei no tindrà més remei que donar compliment a l’article de la Constitució. Això en el benentès que les forces independentistes aconsegueixin trobar una fórmula per fer efectiva la investidura.

En aquest cas, l’única possibilitat que tindria el monarca d’evitar veure’s obligat a ratificar el nomenament seria, segons fonts parlamentàries, una impugnació de la investidura per part del govern espanyol davant del Tribunal Constitucional, amb tot el que aquesta iniciativa comportaria després que va ser el president espanyol, Mariano Rajoy, qui va convocar els comicis que han ratificat la majoria independentista.

El Parlament es constituirà dimecres de la setmana vinent, després que Rajoy va fixar el ple per al dia 17 de gener invocant l'article 155 de la Constitució, i deu dies després s'haurà de fer el ple d'investidura.

Ahir al vespre el president en funcions es va reunir amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i van acordar tant la constitució de la Mesa amb majoria independentista i sota la presidència d'ERC, com la posterior investidura de Puigdemont. Amb tot, no s'ha concretat la manera com es durà a terme, per videoconferència o bé per delegació de la intervenció, i els republicans han deixat clar que no estan disposats a forçar el reglament de la cambra.