El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha sol·licitat un dictamen urgent del Consell d'Estat sobre la reforma del reglament del Parlament aprovada avui que permet la tramitació exprés de la llei i que preveu emparar el referèndum de l'1 d'octubre i la llei de transitorietat jurídica.

Fonts de l'Executiu han informat a EFE d'aquesta petició de Rajoy per determinar possibles actuacions futures davant aquesta modificació.

El Parlament ha aprovat amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP aquesta reforma del reglament de la Cambra, que permet que el grup parlamentari promotor d'una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, pel que n'hi hauria prou amb un únic debat en sessió plenària si així ho acordés el ple.

En concret, Rajoy ha sol·licitat al Consell d'Estat un dictamen urgent sobre l'article 135.2 del Reglament del Parlament català tal com ha estat redactat en la modificació aprovada aquest dimecres pel ple d'aquesta institució.

Les fonts citades justifiquen aquesta decisió pel fet que la modificació permetria aprovar les lleis del referèndum i transitorietat i destaquen la gravetat que suposa que es pretengui fer sense cap tipus de debat i sense la possibilitat de presentar esmenes. 

Impugnació

Més tard, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat que si la reforma incompleix alguna llei, el Govern procedirà a la seva "impugnació". "Si estimem que la decisió incompleix la normativa estatal o autonòmica procediríem a la seva impugnació", ha dit el ministre en la roda de premsa celebrada al final de la conferència sectorial de Justícia.

No obstant això, Catalá ha precisat que el primer és "estudiar-lo" per part dels serveis jurídics del Govern, de l'Advocacia de l'Estat i del Consell d'Estat però que, en qualsevol cas, "l'obligació de tots els governs és que es compleixi les lleis a Espanya perquè ningú aquesta per damunt de la llei".

Catalá també ha posat èmfasi en la "responsabilitat tan rellevant que té el poder legislatiu" d'aprovar lleis, la qual "sembla que hauria d'estar acompanyada d'un procediment de debat i anàlisis". Per això, per a Català, "suprimir totes aquestes formalitats per fer tràmits exprés no sembla gaire concorde amb la labor d'un Parlament". "Alguns que promouen i sol·liciten el diàleg per a algunes coses sembla que no volen diàlegs sinó fórmules exprés que imposen les minories a les majories de forma immediata", ha afegit.