El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat que negociés amb el Govern de Carles Puigdemont per evitar aplicar finalment l'article 155 de la Constitució a Catalunya que suspenia la seva autonomia. "Ni vull, ni puc", ha defensat en una entrevista a El País per reiterar que la sobirania nacional és innegociable.

El cap de l'executiu estatal ha emfatitzat que el Govern ha tingut una "paciència infinita" i ha reiterat que el Govern podria haver evitat el 155 si hagués dit una cosa tan "simple" com que no havia fet una declaració d'independència. "Amb això n'hi hauria hagut prou. No va voler i potser va pensar que el Govern no actuaria, que no es defensaria", ha al·legat.

El president espanyol ha defensat, en qualsevol cas, la situació a Catalunya en el dia d'avui "ha millorat, certament" i existeix "més tranquil·litat" i s'ha mostrat convençut que després dels comicis autonòmics convocats per al proper dia 21 de desembre "començarà una fase de normalitat".

De fet, així ho ha dit en una altra entrevista a Le Soir i La Repubblica, on també ha afirmat que "l'única sortida a la crisi és el respecte a la Constitució".

Defensar la Constitució

"Espero que, en el pròxim Parlament, els que la defensen —la Constitució— siguin majoria respecte als secessionistes. En tot cas, qui resulti elegit, sigui qui sigui, el primer que haurà de fer serà respectar la llei", ha assenyalat en l'entrevista.

Quant a possibles concessions postelectorals per recuperar la normalitat, Rajoy ha reiterat la seva disposició al diàleg, marcant com a línia vermella el respecte a la sobirania nacional: "Espanya serà el que decideixin tots els espanyols, no només una part." En aquesta mateixa línia, s'ha mostrat obert a negociar la reforma de la Constitució que defensa el PSOE.

"Mai no m'he oposat obertament a una reforma de la Constitució de 1978. De fet, s'ha reformat en dues ocasions amb el suport del meu partit. Però ningú no ha fet una proposta clara sobre què caldria canviar. Es parla de reformar la Constitució, però fins ara ningú no ha dit clarament quin seria l'objecte d'aquesta reforma, així que són paraules vanes. Però estic disposat a dialogar. Formem part de la comissió i escoltarem les propostes de qui vulgui presentar-les. Fins ara no n'hi ha hagut", ha argumentat.

Problema europeu

El president espanyol s'ha felicitat a més de la resposta que la Unió Europea ha tingut davant del procés. "La reacció d'Europa ha estat exemplar i li estic agraït perquè ha fet el que havia de fer", ha argumentat Rajoy per defensar que es tracta d'un problema "no només espanyol, sinó de tot Europa".

"El procés independentista ataca els principis, els valors i els fonaments mateixos de la Unió Europea. L'Estat de dret, el respecte a la llei, la democràcia, el respecte a les persones, són valors i principis bàsics de la Unió. I aquests principis han estat posats en qüestió directament per part dels independentistes catalans. Però sobretot, no es poden infringir les constitucions dels Estats membres perquè llavors s'imposaria la llei de la jungla, la llei del més fort, i els drets dels ciutadans ja no estarien garantits", ha al·legat.

Així, ha defensat que la "projecte fonamental" per al seu govern és el "projecte europeu" i a ell es podrà contribuir "millor si seguim junts" que amb projecte independentista que han venut com "una panacea per a tots els mals" però que ha estat "una espècie de font d'infinits problemes per als ciutadans".