"Si volem viure en una república independent, només ho podrem assolir des de la unitat política. La desunió no ens hi portarà". Aquesta és la primera conclusió que exposa el president a l'exili, Carles Puigdemont, en el breu llibre que avui ha donat a conèixer públicament, i que porta per títol precisament la paraula Re-unim-nos. Reflexions sobre el retorn a la unitat. La recepta, però, no acaba aquí. Puigdemont també conclou que l'experiència de l'1-O demostra que l'Estat no negociarà mai el dret a l'autodeterminació: "L'únic camí que ens pot garantir l'objectiu passa, lamentablement, per una inevitable confrontació amb l'Estat". Una confrontació no violenta, puntualitza

Puigdemont ha fet arribar aquest text als parlamentaris d'ERC, de JxCat i de la CUP, així als presos polítics, als membres del Govern i als dirigents de la Crida i Òmnium.

La seva reflexió parteix de la preocupació davant dels efectes de la desunió que s'ha fet evident entre les forces independentistes i les conseqüències que ha comportat, entre d'altres qüestions, en els acords posteriors a les eleccions municipals.

El president admet que els pactes, sobretot els pactes difícils d'explicar, són part essencial de sistema democràtic, però alerta que s'han de construir a partir d'una direcció política coordinada. Lamenta que en les darreres municipals la desunió i la consegüent confrontació ha conduït a un "determinat fracàs" en els objectius principals de les forces independentistes. Adverteix que si haguessin concorregut plegats als comicis, avui l'independentisme governaria la capital catalana i presidiria la Diputació de Barcelona, s'hauria estalviat les tensions i confrontacions de les darreres setmanes i no hauria sembrat el desconcert que ha acabat provocant entre la ciutadania.

Puigdemont aborda també una repassada crítica a les negociacions i acords a l'Estat des de les passades generals. Hi inclou tant la moció de censura que va fer president Pedro Sánchez com els dubtes expressats sobre el suport als pressupostos del govern del PSOE. Tot plegat, a parer seu, ha acabat comportant el "blanqueig dels socialistes" alhora que Pedro Sánchez "ha endurit la seva negativa a dialogar amb els independentistes i el govern de Catalunya, malgrat la rotunda victòria d'ERC i l'existència del nombre de diputats independentistes més alt de la història".

Aprofundir en la unitat

"Tot el que es fa fora de la lògica de la unitat ens va a la contra", alerta en el text, i hi afegeix: "És el moment de corregit derives i aprofundir en la unitat. És el moment d'aïllar factors de desunió, de canviar actituds de confrontació i falta de respecte, de ser molt generosos amb el país i molt poc egoistes pel que fa el partit".

Aquesta unitat ha de servir, a parer de Puigdemont, per respondre a una altra de les conclusions que formula en el llibre, que es basa en què "l'Estat no negociarà mai el dret a l'autodeterminació de Catalunya" i "farà servir tots els recursos per impedir-ho" encara que hi hagi una majoria de partidaris d'un estat independent. La raó és que el principi que utilitza l'Estat no és el de les majories a Catalunya sinó a Espanya. 

Confrontació

"No hi haurà cap diàleg ni cap negociació sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya", adverteix. Això vol dir, que la confrontació és l'únic camí perquè la negociació i el referèndum acordat són, segons assegura en el text, "fantasies", "una il·lusió", que han quedat descartades des de l'1-O.

Per Puigdemont, l'única via possible és "una nova etapa de confrontació" i sostenir el contrari no és ni "realista" ni "honest". No hi ha altres camins per aconseguir-ho. "I, fins i tot així, no és segur que s'assoleixi", avisa.

No-violència

Alerta que es tracta d'una confrontació de "llarg recorregut" i intensitat variable, a partir d'un "irrenunciable compromís" a la no-violència. "No existeixen dreceres que passin per la violència", alerta. Per aquesta raó, adverteix sobre la necessitat de "resistir sempre a les provocacions" per greus i ofensives que siguin, i  "manejar bé tots els registres en què es pot expressar el compromís amb la no violència en un context de confrontació amb un estat molt poderós", la qual cosa inclou resistència activa, accions de boicot pacífic, objeccions fiscals i de consciència,...

Puigdemont conclou que l'Estat té preparada una "nova paret" i es pregunta, en primer lloc, si hi ha disposició a suportar una nova onada repressiva i, en segon lloc, si hi ha prou força per superar-la. En aquest punt hi inclou la resposta a les sentències de l'1-O. "Emmarquem-ho en una estratègia que per ser guanyadora només pot ser coral, compartida i participada per tothom, sense exclusions", reclama.

"El trajecte que vam començar amb el referèndum de l'1 d'Octubre ha arribat lluny, però encara no ha arribat al final. I, si volem continuar recorrent-lo, l'acabarem junts, que és com el vam començar", adverteix.