El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha concedit una entrevista al diari italià Corriere della Sera amb motiu dels quatre anys d'exili. En l'entrevista, el també eurodiputat per Junts i Lliures per Europa repassa l'actualitat de la política catalana, la seva situació personal i parla del tractament de la Unió Europea al conflicte català. En aquesta línia, Puigdemont considera que la Unió Europea practica una doble moral: "Dèiem que el silenci de la UE davant els abusos de l'Estat espanyol, la repressió i violència de la policia i la justícia altament polititzada, tindria conseqüències per a la mateixa UE. Avui la Unió Europea és dèbil i té una manca d'autoritat moral per exigir el respecte de l'estat de dret a Polònia o Hongria, i això és perquè no ha tractat tothom per igual".

En aquest context, el president assenyala que "aquesta doble moral és un dels greus problemes que té la democràcia europea" i exigeix que "tothom ha de rebre el mateix tracte". Per citar un exemple, Puigdemont fa al·lusió al conflicte obert entre la Comissió Europea i Polònia. L'eurodiputat afirma que està "d'acord" amb què la Comissió Europea "sigui estricta i contundent" en aquest cas, però es pregunta "per què amb Polònia sí i Espanya no?".

Major internacionalització

Preguntat pel punt en què es troba l'independentisme i el conflicte polític amb l'Estat, el també president de Junts per Catalunya indica en l'entrevista que "la qüestió catalana és avui més complexa i sofisticada que fa quatre anys". En aquesta línia, Puigdemont creu que "també hem d'agrair a l'Estat espanyol per ajudar-nos en aquest procés d'internacionalització". El president a l'exili defensa que "a través de les seves diferents iniciatives per impedir la nostra llibertat, com a diputats i com a ciutadans, ens ha ajudat a fer més conegut aquest cas".

Després de la DUI, Puigdemont explica que "em vaig proposar no avançar tant en el grau de reconeixement, sinó en el grau de coneixement. Avui, la taxa de coneixement del que passa entre Catalunya i Espanya és molt més alta que fa quatre anys". El president assevera que "després de quatre anys, queda clara la perseverança del moviment independentista, que hi ha un conflicte polític no resolt i que seguim tenint una majoria absoluta al Parlament i una majoria de la voluntat popular a favor de decidir lliurement el seu futur a través de les eines que la democràcia té previstes en casos com aquests".

"No he buscat 'italianitzar' el conflicte"

En relació amb la detenció a Sardenya el passat mes de setembre i la posterior victòria judicial, l'eurodiputat de Junts deixa ben clar que "no he buscat 'italianitzar' el conflicte, he volgut ser molt prudent i respectuós amb la política interna italiana". Per a més inri, el president a l'exili referma que "aquest no és un afer italià i lamento l'intent espanyol de voler implicar un altre estat en una qüestió que és interna i que ha de ser resolt en l'àmbit europeu".

"Sempre he defensat una negociació"

Un altre dels assumptes que s'aborda en l'entrevista és la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. Puigdemont detalla que "sempre he defensat un procés de diàleg i, de fet, demano més, demano una negociació". El president concreta que "vaig suspendre els efectes de la declaració d'independència per obrir una via de negociació amb Espanya i no ha passat mai res". L'eurodiputat fa una crida a "aprendre de l'experiència, ser realistes i saber que, si en quatre anys l'Estat espanyol no ha negociat res, no té incentius per negociar amb Catalunya". Finalment, Carles Puigdemont ha apuntat que "sempre estarem oberts a un procés de negociació de veritat, però la pregunta és si l'Estat està disposat, i és que el problema no ve de la part catalana".

Després de quatre anys d'exili, el president de Junts ha indicat que troba a faltar Girona, però que no és un "nostàlgic". Puigdemont assenyala que se sent "europeu i em sento com a casa a Brussel·les. Lluito per la idea que en aquesta Europa unida les nacions històriques es puguin reconèixer com a tals, lluito perquè la meva llengua i la meva cultura es puguin reconèixer i parlar a l'Eurocambra, i això no passa ara".

 

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont, a l'Eurocambra. ACN.