Després d'una reunió d'ahir entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en què tot va acabar de la mateixa manera que va començar, sense sorpreses, Puigdemont ha reconegut avui a El Matí de Catalunya Ràdio que "en alguns moments vaig tenir la sensació que feia de periodista durant la conversa amb Rajoy" per la quantitat de preguntes que li va fer i l'estona que va durar la conversa.

"L'Estat espanyol no ha obert ni mitja finestra per iniciar la via de la negociació", va extreure de la seva entrevista amb el president en funcions, i ha reiterat el seu objectiu de tirar endavant amb el procés. Puigdemont ha explicat que si ahir va portar 46 propostes a Rajoy, en lloc de les 23 d'Artur Mas, és perquè "el temps que passa sense prendre decisions, té un cost per als ciutadans" i, per això, "no deixarem d'exigir".

Això sí. Ha deixat clar que no hi haurà una altra llista amb 69 punts, tot i que ha mostrat la seva disposició a tornar a "demanar hora" a Rajoy. El president ha posat de manifest que en totes les reunions que ha mantingut amb els líders polítics espanyols ha vist "voluntat d'escoltar molt" i "confiança amb tothom". "És la primera vegada que un president espanyol rep un president independentista votat pel Parlament", s'ha acontentat. 

Ara bé. Puigdemont s'ha lamentat de la "curiosa unanimitat a no obrir cap porta a resoldre el conflicte Catalunya-Espanya per la via democràtica", malgrat que Pablo Iglesias ratifiqués el seu compromís "nítid i inequívoc" amb la celebració d’una consulta per l’autodeterminació. "No puc posar tothom al mateix sac", ha reconegut.

Mode campanya on

Després de la reunió d'ahir amb Rajoy, Puigdemont ha posat sobre la taula que ha vist amb claredat que "estem en mode campanya" i ha carregat contra els partits espanyols perquè "no han sabut gestionar la complexitat, a diferència del que hem fet aquí" i aquesta "mala gestió de la complexitat política espanyola", l'haurà de "pagar" la ciutadania.

Tanmateix, però, tot i tenir bastant clar que hi haurà nous comicis, el president del Govern no ha descartat la possibilitat d'un pacte en terreny espanyol perquè "jo sóc el darrer que hauria de perdre l'esperança que hi hagi un acord a última hora".

També ha exposat la seva visió sobre la situació assegurant que si la política espanyola no s'encamina cap a "una gran coalició", el resultat de les eleccions deixarà "un escenari molt similar" i "seria imperdonable anar a una tercera ronda d'eleccions".

Per això, mentrestant, Puigdemont ha explicat que va demanar a Rajoy que "no abusi de la facultat del Govern per anul·lar decrets de la Generalitat" i ha assegurat que el president espanyol en funcions "va comprometre's a mirar-s'ho".

Reclamar els euros de la 'infrafinanciació'

El president ha volgut deixar clar que "no deixarem de reclamar cadascun dels euros als quals hi tenim dret" i ha explicat que Rajoy no va concretar-li la xifra del sostre de dèficit perquè "no era la que nosaltres anàvem a demanar", tot i que sí que li va dir que el pujarien algunes dècimes. "És evident que la flexibilització del dèficit que, de manera graciosa el Govern ens dóna, no és la que esperem", s'ha lamentat.

La incertesa, però, que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, "un dia ens digui que ens descompten el deute que no hem complert", comporta un "risc" que preocupa al Govern. Puigdemont ha carregat així contra Montoro per haver "posat la directa" i "amenaçar-nos amb mesures cautelars".

"Mai no ens regalen res, ni compleixen els acords", ha recordat, i ha qüestionat si és necessari "escanyar més els ciutadans de Catalunya quan sabem que el problema no el tenim aquí?".

La resposta és clara: "No podem escanyar més la ciutadania per un govern que ens infrafinança". Per això ha precisat que "no deixarem de pagar cap nòmina" perquè "seria una frivolitat del Govern espanyol i estaria perseguit internacionalment".