El president Carles Puigdemont declararà aquest dilluns davant del jutge del Tribunal de Schleswig Holstein, el land alemany on va ser detingut ahir, que haurà de determinar si obre pas a l'euroordre d'extradició que ha demanat Espanya. En cas afirmatiu, no significa que Puigdemont sigui lliurat a les autoritats espanyoles, sinó que s'obrirà el tràmit judicial, i els advocats del president hi podran presentar recurs.

El debat a Alemanya de l'extradició de Puigdemont és complex perquè té ramificacions polítiques, i com ha advertit el comentarista de prestigi del Financial TimesGideon Rachman: o rep Alemanya o rep (i molt) Espanya. No és una simple decisió tècnica judicial. A la discussió de l'euroordre s'hi pot acabar afegint una petició d'asil polític que Puigdemont està sospesant de tirar endavant, si bé la primera tindrà prioritat en la Justícia alemanya.

Dels dos grans diaris alemanys, el més important, Frankfurter Allgemeine Zeitung, no s'ha pronunciat obertament en contra de la detenció de Puigdemont, però ha carregat amb duresa contra la forma com tracta Catalunya el govern espanyol. El segon diari, el Süddeutsche Zeitung, ha criticat clarament la detenció, advertint que ara Alemanya per primera vegada té presos polítics des de la Segona Guerra Mundial. Els dos rotatius tenen molt pes en la societat alemanya, especialment en el món econòmic i es llegeixen a la cancelleria. Les tesis contràries a la detenció s'han estès a més a la premsa suïssa, país que no va posar cap mena de problema a la recent visita del president català.

La detenció de Puigdemont ha portat a un diumenge de forta tensió a Catalunya, on 55.000 persones s'han manifestat a Barcelona convocades per l'ANC, amb el suport d'Òmnium. Mil més s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol, convocades pels CDR. Al final del dia s'han produit alguns incidents a la capital catalana, amb fortes càrregues policials. S'han registrat 4 detencions i 59 ferits de caràcter lleu. El Liceu s'ha desbordat amb crits de llibertat.

El vicefiscal general d'Alemanya, Ralph Döpper, havia anunciat al migdia que Puigdemont havia estat traslladat al centre penitenciari de Neumünster, prop de Kiel, en règim de "custòdia policial", a l'espera de comparèixer demà davant el jutge per decidir si se li comença a aplicar el procediment de l'euroordre. El president ha estat traslladat al centre penitenciari en una furgoneta discreta sense cap emblema policial, i custiodada per vehicles de la policia del land.

El fiscal ha donat a entendre que les autoritats alemanyes s'ho prendran amb calma. "La decisió sobre si el líder independentista serà posat sota el tràmit d'extradició probablement no es prendrà fins demà", ha indicat el fiscal Döpper. "Estem tot just al principi de la prova", ha afegit.

La fiscalia que actua en aquest cas no és la federal sinó la de Schleswig-Holstein, el land alemany on Puigdemont ha estat detingut. Fonts del ministeri públic han explicat que el procés no serà immediat i que pot trigar dies, però també han descartat que s'allargui tant com en el cas de Bèlgica, on pot durar mesos. Des de la Fiscalia, han confirmat que Puigdemont està "sota custòdia" de les autoritats.

foto 3330100

Aquesta és la presó de Neumünster on està ingressat el president Carles Puigdemont.

Persones que viuen prop de la presó de Neumünster (Alemanya), on ha ingressat de forma provisional el president, han mostrat aquesta tarda la seva solidaritat amb el mandatari català amb cartells i fotografies improvisades. Hi han participat membres de l'ANC d'Hamburg, que s'hi han desplaçat, i de col·lectius d'esquerres de la zona.