El president Carles Puigdemont ha anunciat el compromís de “deixar sense efectes pràctics la suspensió” del Tribunal Constitucional, de la llei d’emergència habitacional i pobresa energètica. Això serà possible a través de l’aprovació d’una nova llei que s’elaborarà de manera immediata, segons ha informat el president després de la cimera que ha celebrat al Palau de la Generalitat durant més de dues hores amb alcaldes i alcaldesses, tots els grups parlamentaris de la cambra catalana i diferents entitats socials.

Puigdemont ha explicat es preparà un nou text per "substituir" tot allò que hagi quedat suspès, reculli allò que no està suspès i incorpori altres normatives per articular "una resposta de país amb arguments sòlids".

“Demà mateix hem convingut que tant el departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, els promotors de la ILP i el consell de l’advocacia treballaran conjuntament per identificar un projecte de llei de lectura única que reguli tots aquells elements que el govern espanyol ha volgut limitar”, ha explicat Puigdemont.

El president ha explicat que la voluntat és fer-ho amb la màxima celeritat que permet el reglament del Parlament i la capacitat tècnica i amb la voluntat de fusionar les normatives recorregudes que afecten aquest tema.

Risc d'onada de desnonaments

En una breu compareixença, ha insistit que no es tracta només d’una iniciativa del Govern sinó de totes les administracions afectades i ha expressat la preocupació que arran la suspensió es pugui produir una onada de desnonaments que s’havia aconseguit contenir gràcies a aquesta norma.

Puigdemont ha assegurat que la reunió havia estat llarga i enriquidora i ha agraït la presència "de totes aquelles persones que han entès que, malgrat les discrepàcies, aquest és un tema que ens preocupa a tots". 

De fet, durant la reunió, els representants del grup parlamentari del PP -Xavier Garcia Albiol i Enric Millo- han hagut d'escoltar crítiques, entre d'altres, de l'acaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.