El president, Carles Puigdemont, ha advertit que el totalitarisme que va provocar l'Holocaust forma part de la història, però és també una amenaça de futur, per la qual cosa ha subratllat que és responsabilitat de la societat fer els gestos necessaris per desactivar-ho i evitar-ho.

El cap de l'executiu ha protagonitzat una breu intervenció en l’acte en homenatge a les víctimes de l’Holocaust convocat al Parlament, on han participat també la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En la seva intervenció, ha advertit que "el totalitarisme, que va perseguir jueus, gitanos, discapacitats, homosexuals, comunistes i republicans, i que va entregar el president Lluís Companys al general Franco perquè fos assassinat de manera ignominiosa, forma part de la història però és una amenaça de futur”. No obstant, ha afegit que “hi ha petits gestos que presagien l’Holocaust i petits gestos que el desactiven” i ha cridat a "omplir el dia a dia d’aquests gestos que el desactiven".

Ha subratllat que tothom té el deure de recordar la tragèdia de l’Holocaust i d’evitar-ne les causes. “L’Holocaust no comença el dia que es persegueix la primera víctima, comença molt abans i prevenir-ho sí que és a les nostres mans i és la nostra responsabilitat", ha afegit. Segons el president, “si mai torna a haver un holocaust en serem responsables d’alguna manera”, ha advertit.

També l’alcaldessa de Barcelona ha cridat a “no abaixar la guàrdia davant totes les formes de racisme emergents a Europa i al món”. “El negacionisme, l’antisemitisme i les ideologies que promulguen l’odi no han de tenir cabuda en les nostres ciutats i països”, ha advertit.

La presidenta del Parlament ha clos l’acte recordant que el nazisme va néixer en una Alemanya en crisi, “un poble culte del centre d’Europa va passar a considerar a un altre inferior i el va massacrar”.