El president, Carles Puigdemont, ha acusat l'Estat d'estar "desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya", d'ignorar les necessitats dels catalans i de desatendre els serveis que per llei està obligat a prestar als ciutadans més enllà de conjuntures polítiques. El cap de l'Executiu ha plantejat aquestes reflexions durant el seu primer missatge institucional amb motiu de la Diada, on ha subratllat la capacitat de diàleg i de pacte dels catalans i el compromís de tirar endavant el procés "votant".

Puigdemont, que ha pronunciat el discurs des de la sala Antoni Clavé del Palau de la Generalitat, ha denunciat que en els darrers mesos s'ha fet evident com la "desinversió crònica en infraestructures" per part de l'Estat "no només afecta l'economia, sinó també el dia a dia de la gent, amb un servei de Rodalies inacceptable, que s'afegeix a l'oblit crònic del corredor mediterrani". Aquesta situació, segons ha afegit, cal sumar-la a "l'asfíxia financera premeditada que fa dècades que suportem".

Sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per intentar resoldre un problema que és polític

El president ha recordat igualment la tensió entre l'Estat i Catalunya arran del procés. "Sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per interntar resoldre un problema que és polític", ha denunciat Puigdemont que, reiterant els retrets que va llançar arran les crítiques de la fiscal general de l'Estat contra les reivindicacions del Parlament, ha insistit que "calla qui hauria de parlar i parla qui hauria de callar". Tot plegat, ha recordat, enmig una situació de "paràlisi institucional i política de l'Estat espanyol".

Enfront de la situació que projecta la política espanyola, ha subratllat que Catalunya sí que té un projecte de futur que es construirà "amb el diàleg i la convivència" que caracteritza els catalans, que ha permès crear el clima de confiança necessari per tirar endavant tots els objectius plantejats des de la Transició fins ara.

Caldran decisions que garanteixin que Catalunya pugui escollir en llibertat el seu camí. I així ho farem, dialogant, pactant i votant

"Els catalans no ens hem negat mai al diàleg i s'ha demostrat al llarg de la història que som capaços de pactar des de les opcions ideològiques més diverses per tirar endavant el país", ha afirmat.

En aquest sentit, ha posat l'accent en què el curs que comença caldrà prendre decisions que garanteixin que Catalunya "pugui escollir en llibertat el seu camí". "I així ho farem des del Govern, des del Parlament, dialogant, pactant i votant", ha reblat.

Una Europa que està canviat i que demostra flexibilitat i pragmatisme quan li convé, enterrant els discursos immobilistes

Puigdemont que ha obert el missatge institucional subratllant que el seu govern ho és de tots els catalans i vetllarà pel manteniment de la cohesió i la convivència, ha recordat que també la Unió Europa passa per un moment delicat arran la crisi dels refugiats i l'ascens del populisme, la qual cosa l'obligarà a refermar els principis fundacionals basats en la llibertat, la democràcia i els drets humans".

"Una Europa que està canviat i que demostra flexibilitat i pragmatisme quan li convé, enterrant els discursos immobilistes", ha subratllat després de recordar que el Brèxit l'obligarà a replantejar-se el funcionament intern i que en el futur haurà de "rebaixar els entrebancs que suposen els vells estatismes del segle passat".

"Catalunya és i vol continuar sent part d'aquesta Europa", ha emfasitzat el president que ha recordat que Catalunya està molt present a Europa i al món –també des del punt de vista institucional– i que l'economia catalana és la que rep més inversions estrangeres. Segons Puigdemont, tot i que la crisi continua present en moltes llars catalanes, "ens n'estem sortint amb l'esforç de tots".