El "tret diferencial català" del PSC que el primer secretari Miquel Iceta venia reivindicant fa mesos per haver votat 'no' en la investidura de Mariano Rajoy quedarà suspès pel nou protocol d'unitat ratificat aquest dilluns per la gestora del PSOE i l'executiva dels socialistes catalans.

Segons el text remès pel PSC, d'ara endavant serà competència exclusiva del comitè federal la decisió sobre les investidures a president del govern d'Espanya. Fins a la data era el consell nacional del PSC on es ratificava aquesta decisió del comitè federal, malgrat que l'última vegada va contravenir la voluntat expressa de Ferraz. "Les dues organitzacions reconeixen al comitè federal com a únic àmbit de decisió en relació amb la investidura del president del Govern [espanyol]", fa constar el text.

En segon lloc, serà el PSOE l'encarregat de definir la posició d'ambdós "en els assumptes de naturalesa o rellevància constitucional, així com en aquells l'aplicació dels quals supera de l'àmbit territorial de Catalunya". És a dir, reformes de la Carta Magna, eventuals Estatuts d'Autonomia, o fins i tot, el referèndum d'autodeterminació. El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, va manifestar explícitament en la roda de premsa d'aquest dilluns que la mesura era un element "transcendental" per tornar la tranquil·litat al si d'ambdues organitzacions.

Preguntat per El Nacional sobre si no era una manera de limitar l'autonomia dels catalans, Jiménez va justificar que el PSC participaria dels comitès federals, de manera que allà tindria representació per codecidir. "És un mecanisme perfectament respectuós amb cadascuna de les organitzacions, li permet aportar la seva visió diferenciada", va dir. La qüestió és que el partit català seria una minoria amb veu poc significativa, que podria quedar sepultada.

El membre de la gestora va afegir que ells no prenien les decisions en relació amb la política catalana. El fet és que el protocol explica també que el consell nacional serà l'òrgan competent per designar el candidat a la presidència de la Generalitat, cosa que no és nova sinó que ja era així en el protocol d'unitat de 1978. Tampoc no és novetat que les dues organitzacions reconeixeran aquest òrgan "com a únic àmbit de decisió" en relació amb la investidura al Parlament.

Les aliances postelectorals del PSC també seran motiu de revisió per part del PSOE. "La celebració d'acords de governabilitat, la política de coalicions, pactes i aliances electorals serà analitzada i consensuada en la comissió de coordinació política PSOE-PSC" indica el protocol. La mesura podria minar així mateix l'autonomia del primer secretari. Segons el document, la comissió servirà per "consensuar" les aliances dels catalans. Jiménez va afegir que el consell nacional prendrà la seva decisió, i més tard serà la comissió on es parli la posició. És a dir, que el PSOE podria oposar-se.

La creació d'aquesta taula de coordinació política, integrada per 4 membres de cada partit, servirà també "en cas que es produeixi algun tipus de falta d'entesa de les clàusules d'aquest acord", o redimir altres qüestions de rellevància política, va concloure el portaveu. La mesura bé podria venir motivada per un possible adveniment d'eleccions a Catalunya, on els socialistes catalans siguin l'espasa de Dàmocles entre el bloc sobiranista i l'unionista.

Finalment, el "cens" que es preveia perquè els catalans poguessin votar en les primàries a la secretaria general serà automàtic. Com explicava aquest diari, el PSC li deixarà accés al PSOE, però no control. Els militants no s'hauran d'inscriure, sinó que només hauran de manifestar-se en cas que no vulguin ser-hi. Tot això serveix per protegir-los, en virtut de la llei de protecció de dades. Segons dades actualitzades, són 14.000 els afiliats que podran votar per part de Catalunya, ja que són al corrent de pagament, requisit indispensable.

El partit espanyol decideix establir d'aquesta forma una línia de separació absoluta entre els àmbits polítics Catalunya i Madrid, però amb una desviació de poder per a Ferraz. Jiménez, però, descarta que hagi guanyat el torcebraç a Nicaragua, com va queixar-se, sinó que estarien buscant un "projecte compartit" per "enfortir el diàleg i l'acord", va concloure sobre un conflicte que s'allargava feia mesos.