“No hi ha hagut manera”. D’aquesta manera resumeix l’estat de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez un dels participants de la reunió d’aquest dimarts entre els equips del PSOE i Unidas Podemos. Ha durat gairebé quatre hores, una mica més curta que la setmana passada. Malgrat els esforços per mostrar bona sintonia personal, no n’hi ha gens, de sintonia política. El resultat ha estat un ultimàtum: o Pablo Iglesias accepta l’última oferta socialista, o anem a eleccions el 10 de novembre. Queden tretze dies per a la dissolució de les Corts, però menys per a la ronda de consultes del Rei. Si llavors Sánchez no té lligats els suports, declinarà la candidatura emparant-se en el precedent de Rajoy.

Hi ha diferències respecte de la trobada de la setmana passada. Dijous passat, després de veure’s durant cinc hores al Congrés dels Diputats, les dues parts de la negociació van acordar continuar parlant el cap de setmana —tot i que no ho han fet— i tornar a veure’s la setmana següent. Aquest cop, en canvi, no han quedat en res. Ni en tornar a veure’s, ni en mantenir el contacte. “Ni intercanvi de papers, ni res”, resumeixen fonts socialistes.

Des de l’entorn de Pedro Sánchez retreuen que els de Pablo Iglesias només volen un govern de coalició, i que no escolten res més que no sigui això. Tampoc cap altre càrrec dins l’administració fora del Consell de Ministres, sempre segons aquestes fonts. “No hi ha cap càrrec que els agradi. Només volen govern de coalició”, critiquen els socialistes. Recorden que el juliol ja van advertir que els ministres de Podemos tenien data de caducitat: el mateix juliol. “Els vam dir que el juliol i no ens van creure. Com vam dir als independentistes que no hi hauria referèndum i al final van caure els pressupostos”, exemplifiquen.

Els socialistes no ho verbalitzen explícitament, perquè encara queden dies, però ja han posat la directa cap a les eleccions. Les enquestes internes bufen a favor seu. Només un moviment de Pablo Iglesias, venint a la posició de Sánchez, podria desencallar-ho. “Hem fet un acte de responsabilitat, flexibilitat i sentit comú fins on hem pogut. Hem mantingut posicions raonables”, defensen. Sostenen que l’acord programàtic els “lligaria de mans” i que a més disposaria de mecanismes de garantia del compliment.

La pilota és a la teulada d’Unidas Podemos, que no ha desaprofitat per a denunciar l’immobilisme dels seus potencials socis. “La conclusió és que el PSOE no es mou del seu plantejament de formar un govern de partit únic”, ha lamentat Echenique a la sortida de la trobada d’aquest dimarts. El dirigent de Podemos ha criticat l’ultimàtum. “Ens han dit que si no acceptem el que ens han plantejat, no hi haurà més reunions entre els equips negociadors”, ha assenyalat. No ha fet cap mostra de voler cedir.

Un to molt diferent ha emprat el cap de files dels comuns a Madrid, Jaume Asens, que no ha volgut donar per “trencades” les negociacions. En aquest sentit, no ha descartat un acord in extremis per salvar la investidura. Justament per la banda de les confluències, i també d’Izquierda Unida, pot arribar el pressing a Pablo Iglesias. Ja després del fracàs de la primera investidura han defensat internament la necessitat d’acceptar l’oferta del PSOE, encara que no passi per un govern de coalició. Encara queden tretze dies, que són molts en política espanyola. Ara per ara, però, el rumb porta a una repetició electoral el 10 de novembre.