La llarga travessia del PSOE fins a l'abstenció ha fet una altra parada, al grup parlamentari al Congrés, presidit pel cap de la gestora, Javier Fernández, aquest dimarts. El debat sobre un govern alternatiu està enterrat i els diputats focalitzen l'anàlisi en el fet que el "pitjor" escenari és unes terceres eleccions. Una majoria de socialistes que coincideixen amb aquesta diagnosi ha parlat durant la reunió –a porta tancada–. Sembla que cap ha pronunciat la paraula "abstenció" –diuen oficialment–. Segons ha sabut El Nacional, és la posició que es pot extreure de la majoria dels que hi eren, a més del fet que no consultaran a les bases aquesta decisió.

"Alguns com jo, que defensem el no al PP i creiem que la decisió l'ha de prendre la militància, hem decidit no intervenir perquè creiem que aquest és un debat orgànic i que la discussió no s'ha de tenir al grup, perquè és un instrument al servei de la ciutadania", apuntava a la sortida Adriana Lastra, exmembre de l'executiva dissolta de Sánchez. D'aquesta manera, insinuava que hi ha una majoria a favor de deixar passar el Partit Popular. De fet, Lastra havia arribat indignada assegurant que hi anava a "escoltar" després de tantes "deslleialtats" viscudes els últims dies. 

Sembla que les veus sobre la negativa sense cessions a Mariano Rajoy han disminuït, un cop el seu líder, Sánchez, ha dimitit. Segons ha sabut aquest diari, només els diputats madrilenys Margarita Robles, Rafael Simancas i el basc Odón Elorza han parlat en veu alta sobre mantenir el no. De l'antiga executiva de Sánchez, només l'expresident del Congrés, Patxi López, ha pres el micro per assumir el paper de "pacificador", com també ho va fer quan la crisi del PSOE va esclatar i les posicions eren de xoc frontal entre els crítics i l'executiva de Ferraz.

En aquest context, la possibilitat que la militància pugui opinar –com vol el PSC– no sembla la voluntat majoritària. La declaració de Lastra ha estat contundent en aquest sentit: "La decisió l'ha de prendre el comitè federal, o almenys sembla que aquest és el pla que tenen", per bé que els sanchistes volen que sigui la militància. El fet és que, amb molta probabilitat, en una votació de les bases en un referèndum sobre l'abstenció guanyaria el no. Generalment els estrats més propers a la ciutadania acostumen tenir una posició més extrema, en aquest cas, "d'esquerres", que la cúpula.

La voluntat d'evitar el fracàs per aquesta via queda confirmada amb Verónica Pérez, presidenta del PSOE-A, que ha rebutjat aquest dimarts la consulta. Pérez és la mateixa socialista que la setmana anterior es va significar com a "única autoritat" del PSOE quan van dimitir els 17 membres de l'òrgan. Al mateix temps, és de la mateixa secció andalusa que l'actual portaveu de la gestora, Mario Jiménez, i tots dos, de confiança de Susana Díaz. Precisament, a la gestora ja hi ha una majoria de susanistes sota el paraigües de Fernández, home que va ser col·locat al càrrec perquè no tenia "ambicions personals" destacades.

Arraconar els 'sanchistes' al Congrés

Enmig d'aquest clima, la reconciliació sembla un camí encara més llarg que l'abstenció i Fernández està "preocupat" per la divisió. Alguns diputats del sector crític diuen que això ja és "un altre partit" al de dissabte. Però els fets van en una altra direcció: la gestora s'ha quedat els millors escons en la distribució al Congrés. Un exemple és que Eduardo Madina, que es va disputar amb Sánchez les primàries del 2014, ha estat assignat a l'escó de l'exsecretari general. Fonts socialistes asseguren que Madina ha demanat la rectificació.

Els susanistes, com Antonio Pradas, que va ser l'encarregat de presentar les cartes de dimissió de 17 dels membres de l'executiva del PSOE, també milloren el lloc. I mentrestant els sanchistes callen i són relegats a posicions més discretes de la bancada, com ara el secretari d'organització, César Luena, Pilar Lucio, Adriana Lastra, María González Veracruz o Susana Sumelzo. Fins i tot l'antiga militar Zaida Pedrera, aposta de Sánchez a les llistes per Madrid, també ocuparà a partir d'avui un escó al "galliner" del PSOE. També retrocedeix de lloc el líder destronat, avui absent.