El líder del PSC, Miquel Iceta, ha carregat aquest matí contra les tres ponències conjuntes sobre la desconnexió que han presentat Junts pel Sí i la CUP al Parlament. "Una ponència conjunta ha de ser de tots, i si quatre partits ja han dit que no, només es pot dir que és unilateral", ha remarcat.

Des de les files socialistes, que diuen estar disposats a estudiar si la legalitat ho permet, Iceta ha explicat que "mantenim la nostra preocupació perquè un Govern només pensi en un 48% dels ciutadans" i és que "han centrat molt la seva activitat en aquests tres projectes de llei". "Han de revisar les seves prioritats", ha sentenciat.

Però tampoc n'esperen gaire de les ponències. El primer secretari, que ha intervingut en el marc d'una reunió interparlamentària, ha afirmat que "no se'n pot esperar gaire cosa" ja que "no tenen suport pressupostari".

L'Estat federal

Pels socialistes catalans les úniques bones notícies arriben d'Espanya, encara que el programa "per un govern progressista i de canvi" presentat avui pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, posés en el seu últim punt que "desenvoluparem el concepte d'Estat Federal, ni que sigui mínimament". L'expressió, que ha alçat polèmica, ha estat poca estona després esborrada en el que Iceta creu que ha estat "un error de picatge".

Sobre les propostes concretes que ofereix a Catalunya, el líder del PSC ha ironitzat que es parla de reforma de la Constitució i del finançament, "gairebé res". A això, segons ell, cal sumar-li que es parli de la derogació de la reforma laboral, o reduir l'atur a la meitat, coses que "també afecten els catalans". En aquest sentit, ha anunciat que "ben aviat farem un acte a Barcelona per explicar el programa".

La bateria de Chacón

La cap de llista del PSC a les generals, Carme Chacón, també ha fet acte de presència en aquesta reunió que congrega els representants de la formació en les diferents cambres. Chacón ha explicat que "els parlamentaris ja hem començat a fer feina" i ha explicat una bateria de canvis legislatius que estan impulsant, com una llei de pobresa energètica, una per eradicar la pobresa infantil, o una altra per evitar els desnonaments.

Amb 57 pàgines de guia per la negociació, comença el compte enrere, que durarà al voltant d'un mes, que ha de fer Pedro Sánchez president del Govern espanyol i Chacón ha advertit que "ningú pot imposar vetos" perquè la societat espanyola ha demanat dues coses: "canvi i entesa".

 

Foto de portada: Miquel Iceta amb Carme Chacón, Antonio Balmón, José Montilla i Eva Granados / Josep Prat