El Frankfurter Allgemeine Zeitung, el principal diari alemany, ha afirmat que la decisió del Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein d'alliberar el president Carles Puigdemont i d'excloure el delicte de rebel·lió ha posat el jutge Pablo Llarena ara en una "posició difícil". En un article titulat La gran perplexitat de Madrid, el periodista Hans-Christian Rössler explica que "el poder judicial espanyol es troba en una posició incòmoda" a partir d'ara.

El diari explica que si el president és extradit a Madrid, només podria ser jutjat pel delicte de malversació, a diferència dels altres 25 processats, que també serien acusats de rebel·lió. Segons el rotatiu, aquest escenari posaria entre les cordes el jutge Llarena. En aquesta situació, el Frankfurter afirma que el magistrat podria retirar l'euroordre de detenció, com ja ho va fer amb els cinc polítics que van fugir a Brussel·les a principis de desembre de 2017, entre ells Puigdemont. No obstant això, apunta que ara seria més difícil la marxa enrera per al magistrat, perquè el Tribunal Suprem espanyol demana l'extradició d'altres quatre polítics catalans acusats de rebel·lió.

"Les autoritats belgues acaben de permetre que tres d'ells tornin a casa seva a Brussel·les sense fiança ni presó preventiva; el sistema judicial escocès ha actuat de forma similar en el cas de la consellera de Cultura, Carla Ponsati; Suïssa encara no ha pres cap mesura per lliurar a Espanya la secretària general d'ERC, Marta Rovira, buscada amb una ordre de detenció internacional", explica el Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Per aquest motiu, el diari afegeix que hi ha hagut un "descontentament" per part de l'Estat Espanyol després de la decisió del tribunal regional de Schleswig-Holstein, que "ha rebutjat la seva sol·licitud, un punt clau de l'acusació, en tan sols 48 hores".