La portaveu del Govern, Neus Munté, ha advertit que si el TC falla en contra de la prohibició de fer curses de toros a Catalunya, l'executiu català farà el possible per deixar sense efectes la sentència. 

"Si això es confirmés, nosaltres inmediatament ens posaríem a treballar per impedir que la sentència tingués cap efecte pràctic", ha exposat recordant que el Govern, per exemple, ha fet una nova llei d'habitatge per esquivar la suspensió del TC a una llei catalana sobre emergència social.

El que ha fet el Govern en el cas de l'emergència social és que, com que el govern espanyol va impugnar la norma i l'Alt Tribunal la va suspendre, ha elaborat una nova que considera que sí està blindada davant eventuals suspensions, i creu que això també funcionaria en el cas dels toros.

"No volem un país, de cap de les maneres, on es maten els animals o es faci patir als animals. Un dels principis del nostre autogovern és la defensa dels animals", ha al·legat la portaveu de l'executiu català.

Munté ha lamentat que l'Alt Tribunal pugui plantejar deixar sense efecte una prohibició que té l'aval d'una cambra parlamentària:"No ens quedarem amb els braços creuats i batallarem perquè quedi intacte el que aproba el Parlament".

Recurs del PP

El Tribunal Constitucional debat en el ple d'aquesta setmana el recurs presentat pel PP contra la prohibició dels toros a Catalunya, aprovada pel Parlament l'any 2010. 

L'esborrany de la sentència que el TC té sobre la taula planteja que el Parlament es va excedir en les seves competències. Un argument en la línia del recurs del PP que manté que la prohibició "envaeix competències estatals" i "restringeix drets i llibertats dels ciutadans".

Reaccions al Parlament

En aquest sentit s'ha expressat el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol. Albiol ha dit que el PP “veuria amb satisfacció que, en relació als toros, "Catalunya recuperi la llibertat” i ha matisat que "la prohibició a Catalunya no va venir motivada per una qüestió animalista sinó exclusivament per eliminar un símbol que els partits independentistes entenien que representava l’espanyolisme”.

Des d’Esquerra, Roger Torrent ha recordat que la prohibició va rebre un ampli suport parlamentari i que la iniciativa provenia d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) recolzada per més de 180.000 signatures.

Per això, Torrent ha reiterat que els republicans sempre han dit que “no ens sembla acceptable ni propi del segle XXI les curses de braus i sempre hem estat a favor de defensar els drets dels animals i en contra del maltractament animal".

Un TC contra la voluntat popular

Torrent ha lamentat que “per enèsima vegada, el TC passi per sobre de la sobirania del Parlament i la voluntat popular i la sobirania de Catalunya. Denunciem aquesta voluntat política del TC i la seva politització”.  

CSQP, en boca d’Ortènsia Grau, ha insistit en aquesta línia i en la idea que el Parlament té plenes competències en aquest tema: “una vegada més, el tribunal es desqualifica prenent una decisió contra una llei que és fruit d’una ILP”. “Sembla que aquest tribunal sempre es vulgui situar contra la llei i la democràcia”, ha lamentat.