Des de l'aprovació de la Constitució fa gairebé quaranta anys, l'article 155 havia quedat amagat, agafant pols, sense aplicar-se ni desenvolupar-se. El 1989 Felipe González va amenaçar de fer-lo servir contra les Canàries per intentar aturar una rebel·lió fiscal a l'arxipèlag. No va arribar a aplicar-lo, perquè la situació va reconduir-se. Ara és el PP qui ha descobert aquesta arma política arran del conflicte polític de Catalunya. Però no només serveix per amenaçar els catalans.

Aquest mateix dilluns, la presidenta del PP a Navarra, Ana Beltrán, ha comparat la situació de la comunitat foral amb la de Catalunya. "L'actuació del Govern de Catalunya pot extrapolar-se a Navarra: tots dos governs pretenen que una minoria esclafi una majoria no nacionalista", ha assegurat Beltrán. Ha estat després que el Parlament navarrès aprovés, amb els vots dels partits que donen suport al govern d'Uxue Barkos, una declaració de condemna a l'ús del 155 a Catalunya.

"Ens diuen alarmistes, però hi ha proves més que evidents per pensar que el Govern foral, amb la presidenta Barkos al capdavant, vol que Navarra desaparegui i es converteixi en una província més del País Basc", ha alertat la dirigent popular, agitant el fantasma d'Euskal Herria. Durant el debat sobre aquesta resolució, ha denunciat que el quadripartit de Navarra "no respecta ni la Constitució, ni les lleis, ni la democràcia". L'executiu de Barkos està format per Geroa Bai, EH Bildu, Podemos i Izquierda-Ezkerra.

Justament al País Basc, el president del PP local, Alfonso Alonso, també va advertir que hi ha els "mateixos ingredients" per arribar a la "mateixa situació" que a Catalunya. Ho va dir des de Sant Sebastià aquest diumenge, l'endemà de l'anunci de les mesures del 155 per part de Rajoy. La responsabilitat dels populars, va dir, és "evitar" que aquests ingredients arribin a barrejar-se.

"A Euskadi hi ha un nacionalisme al poder, forces radicals que encara estan en la justificació de posicions violentes, populistes de Podemos que són la tercera força, i la plataforma Gure Esku Dago, embrió de l'Assemblea Nacional Basca", va dir l'exministre de Sanitat. "Si aquests ingredients s'uneixen, ens portarien a la mateixa situació, i per tant al mateix desafiament i al mateix perill que s'està patint a Catalunya", va afegir.

Però l'amenaça del 155 va molt més enllà de les comunitats governades per partits nacionalistes. El passat dimecres, el delegat del Govern espanyol a Castella-la Manxa, José Julián Gregorio, va amenaçar el president socialista de la comunitat, Emiliano García-Page, d'activar el 155 per a "corregir" el govern de coalició amb Podemos.

"García-Page està demanant a crits l'article 155 perquè sigui l'Estat qui esmeni la tasca del Govern que formen el PSOE i Podemos", va arribar a dir Gregorio. Va acusar el govern manxec d'estar "supeditat" a les "directrius dels separatistes de Podemos". El president de Castella-la Manxa va exigir-ne el cessament. El portaveu de l'executiu, Nacho Hernando, va lamentar que el delegat del Govern espanyol hagués "tret a passejar la pistola de Tejero".