El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha declarat avui l'estat d'emergència a Portugal, una mesura que no es prenia des de fa 45 anys, per intentar frenar l'expansió del coronavirus, que deixa de moment 642 casos i dos de morts al país.

La iniciativa presidencial ha rebut el suport pel Govern del socialista António Costa i ha estat aprovada després per l'Assemblea de la República.

El decret, que entrarà en vigor a les 24.00 GMT d'avui, té una durada de 15 dies, prorrogables, i habilita el Govern a la la "suspensió parcial" de drets i llibertats per protegir la població i atendre la crisi provocada per l'impacte del Covid-19.

Es tracta d'una "decisió excepcional en un temps excepcional", ha dit el president durant un missatge dirigit al país per anunciar la seva decisió en el qual ha subratllat que la lluita contra la pandèmia "es tracta d'una veritable guerra".

Rebelo de Sousa ha reconegut que la societat està dividida davant d'aquesta declaració, "hi ha qui el reclamava per ahir i qui ho considera prematur", i l'ha justificat per la necessitat d'actuar amb anticipació davant una crisi que "serà més intensa".

"Altres països que van assajar espais graduals van arribar ara decisions mes dràstiques. Nosaltres, que comencem més tard, hem d'aprendre dels altres i estalviar-nos etapes encara que sembli que pequem per excés", ha dit.

"Més val prevenir que curar", ha insistit el president, que ha subratllat que aquest decret no obre la porta a una "interrupció de la democràcia" sinó que "és la democràcia intentant impedir una interrupció en la vida de les persones".

"És un desafiament enorme per a la nostra manera de viure i la nostra economia", ha insistit. "El Govern té entre mans una tasca hercúlia".

L'Executiu decidirà, demà dijous, quines mesures concretes adoptarà a l'empara de l'estat d'emergència, que li permet, entre altres opcions, prohibir els desplaçaments o la permanència en la via pública dels ciutadans si no hi ha una justificació per la seva activitat professional.

A més, l'Executiu pot intervenir serveis de caràcter privat, establiments comercials i indústries o modificar la seva activitat habitual, així com obligar els treballadors a canviar les seves condicions laborals i limitar el dret de reunió i de vaga.

En cap cas no es poden suspendre altres drets fonamentals, com la integritat o la llibertat d'expressió i informació.