Amb quin entusiasme es pinta el futur d’Espanya a les portades dels diaris que es miren amb bons ulls al govern central! La Vanguardia parla del futur falaguer de la indústria militar espanyola en una bona promoció o balcó, que és com alguns anomenen la faixa immediatament sota la capçalera. El País diu que Espanya “es prepara per a un auge sense precedents” d’instal·lacions d’energia solar i eòlica. Ho qualifica d’“explosió”, concepte que queda una mica així si parles d’energies renovables però, mira, hauria estat pitjor, per inoportú i confús, si La Vanguardia hagués titulat “explosió de la indústria militar”. Tampoc s’escauria bé dir-ne explosió al pronòstic d’El Periódico, que presenta Itàlia i Espanya com a relleu de Rússia en el subministrament d’energia a la resta d’Europa. L’esdevenidor és esplendorós i de caire saudita.

Diu Patxi López en una entrevista a El Mundo que “qualsevol pot tenir a casa un corrupte o un corruptor”. És un dels títols de portada. L’exlehendakari i ara portaveu del Grup Socialista al Congrés dels Diputats enraona d’aquesta faisó en ser preguntat sobre el cas Mediador, protagonitzat per un exdiputat socialista que venia influència a canvi de diners. No gaire influència i no gaires diners —pel que se sap fins ara— malgrat la cridòria (I’m Shocked! Shocked!) de la dreta mediàtica des de fa una setmana. Doncs bé, o Patxi López juga una tècnica argumental sofisticada per treure’s de sobre l’últim corrupte socialista o el diari li ha fet una mala passada. És com si ens digués a tots: Fes-te així, que tu també tens un corrupte (o corruptor) al nas. És fàcil imaginar els lectors d’El Mundo arribant a casa aquest diumenge i demanant alarmats a la seva parella que deixi tot el que està fent per posar-se a cercar el corrupte (o corruptor) que sens dubte s’amaga a casa seva perquè, esclar, qui no té un corrupte (o corruptor) a casa, oi? En fi. Cal tenir molt nervi o no gaire cervell per a implicar que tothom és corrupte (o corruptor) per justificar o blanquejar el propi femer.

És també remarcable que l’ABC consideri la notícia principal el “gir al centre” de Giorgia Meloni, la primera ministra italiana i líder de la coalició de dreta extrema i extrema dreta. El programa electoral de Meloni incloïa propostes fregant la xenofòbia institucional, de manera que sí: és bona notícia que la seva postura sobre els migrants s’afileri amb la de la Unió Europea. Llàstima que, malgrat dedicar tant espai a la “centrificació” de la Meloni, l’ABC no hagi tingut la bondat ni la sensibilitat d’afegir que aquest dissabte el mar ha retornat tres cadàvers més —dos dels quals de menors— a la costa de Calàbria, on el 26 de febrer va naufragar una embarcació amb entre 180 i 200 migrants a bord. Feia hores que les autoritats sabien que aquella barcassa precària rondava per allí i ni cas. De moment hi ha 74 morts, dels quals 30 menors. El trànsit no s’atura. Mentre s’escrivia el Quioscos & Pantalles un altre vaixell amb 500 migrants tocava port a Crotone, també a Calàbria —aquest sí, escortat per la guàrdia costanera— i una altra barcassa que ha salpat de Líbia amb 47 persones a bord va a la deriva enmig del mal temps.

La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Periódico
El Periódico
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
La Razón
La Razón