“La bona informació i la ciència han de distingir les fonts legítimes d'informació de qualsevol rumor, mitges veritats, promocions mogudes per interessos econòmics,  dels remeis d’oli de serp i de la propaganda motivada políticament”, diuen Bill Hanage i Marc Lipsitch, professors d’epidemiologia a la Escola de Salut Pública T.H. Chan de Harvard, en un article a Scientific American on expliquen com s'ha de fer una bona cobertura informativa del Covid-19.

Si vas passant aquest filtre a les portades d’avui és possible que la que més et desanimi sigui la d‘El Mundo, que segueix en la línia d’ahir —i de gairebé sempre—, abocant-se al groguisme de llançar la cavalleria contra el govern espanyol amb qualsevol argument, fent pagar al lector el preu de les dèries del diari. 

Tota aquesta pirotècnia acusatòria no serveix per explicar què passa ni ajuda a orientar la ciutadania, en una conjuntura on el seu capteniment és crucial, decisiu. De què serveix inquietar i emprenyar la gent amb especulacions i conjectures polítiques, si el que convé és involucrar-la en la tasca de contenir la pandèmia? Potser els governs arriben tard, però fregir l’ànim de la gent a alta temperatura informa de ben poca cosa, la predisposa a la por i a ignorar els consells i recomanacions de les autoritats i els experts. Just el que ens convé.

EM

LV

EPC

EPA

ARA

EP

ABC

LR