Hores d’ara no se sap del cert si et donaran mascaretes o les has d’anar a cercar tu, quan cal portar-les i si n’hi ha per tothom. És l’últim embolic del govern espanyol, com diu l’editorial.

Les portades d'avui, però, segueixen una tipologia anomenada Sí, ministre.

En el cas d’El Punt Avui seria Sí, conseller perquè anuncia “els efectes del coronavirus vistos pel Govern”. Efectivament, tots i totes els membres del Govern —no en falta ni un/a— diuen unes coses molt boniques, precioses. Fa goig. Dels efectes no en parlen gaire, però. És la portada per la qual frisava el país el Diumenge de Resurrecció. (Es veu que per demà, Dilluns de Pasqua, aka Dia de la Mona, el diari farà el mateix però amb “tots els grups parlamentaris”. No podràs dir que no t’han avisat).

En la mateixa línia, El Mundo ha fet estar uns periodistes seus catorze hores amb l’alcalde de Madrid i el resultat d’aquesta experiència —tots han sobreviscut— és el tema que obre el diari. El País, més solemne, entrevista una ministra que encara no coneixes —potser ho fan per això— que diu que fins i tot a la platja caldrà guardar la distància de seguretat (ja saps, entre metre i mig i dos metres) i anar amb molt de compte per tot arreu perquè el virus és un dolentot.

L'ABC entrevista Pablo Casado, el líder de l'oposició, que aplica al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el mateix discurs que el PP de fa anys amb les víctimes d'ETA però ara amb les víctimes del coronavirus. Deu pensar que més val boig conegut.

El Periódico dona veu al ministre de Sanitat perquè avisi als espanyols que encara estan confinats. Bé. Alhora es declara partidari que dilluns (o dimarts) tornin a la feina els que no puguin teletreballar, decisió que només té el suport de Ciutadans entre les forces polítiques, i de gairebé ningú al món científic, tècnic, expert i etcètera.

Luis de Guindos és l’entrevistat de La Vanguardia. Ara és un dels vicepresidents del BCE i abans era ministre d’Economia de Rajoy. També entrevisten la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González. El títol de De Guindos fa espantar, encara que es una exageració molt remarcable. Deu ser que ens convé anar encara més estrets. La ministra, en canvi, vés. Diu que la pandèmia “ha agafat Europa amb el pas canviat”. Què fort. És una obvietat, una bertranada, sí, però també ho pots veure com una clara acusació d’incompetència als líders europeus.

La Razón, que moltes d’aquestes entrevistes o de semblants ja les ha fet, és un dels tres diaris que es desmarca de l’oficialisme de la resta. La pena és que ho fa amb un homenatge a les víctimes del coronavirus i als seus familiars amb una imatge un xic cursi. Molt sentida, això sí que ho té. Un altre diari que no segueix el corrent és l’Ara, amb un tema simpàtic: com la natura recupera territori quan nosaltres no hi som, fins i tot a Barcelona ciutat.

És que no hi havia notícies, ahir? Sí, i tant. Per dir-ne una d’inquietant, relacionada amb els teus drets i llibertats: El govern espanyol monitora les xarxes socials “per tal de comprovar alguns discursos que poden ser perillosos o delictius [i algunes] campanyes de desinformació”. Ho va explicar ahir en públic el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. A cap diari li fa soroll que el govern de la Democràcia Consolidada™ vigili el contingut de les xarxes socials? No, ministre.

ABC

ARA

LR

EPA

EM

EP

EPC

LV