La consellera exiliada Clara Posatí ha fet aquest dimecres una intervenció contundent al Parlament europeu, i ha denunciat que "els catalans som ciutadans de segona a Espanya". Ponsatí ha posat com a exemple la recent resolució de l'ONU que va dir que Espanya va violar els drets polítics d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva en suspendre'ls com a diputats sense que existís sentència, i ha reclamat a la Comissió europea que actuï. "Només els catalans mereixem aquest maltractament?", ha preguntat sense embuts.

"El 31 d'agost, el Comitè de Drets Humans de l'ONU va declarar que la suspensió de quatre representants electes catalans va ser una vulneració dels seus drets polítics i, sobretot, dels drets dels seus votants. L'ONU va concloure que Espanya havia incomplert l'article 25 de la Carta, i que està negant els drets constitucionals dels catalans. Això ha succeït a plena vista, sota la vigilància d'aquest Parlament i d'aquesta Comissió. Però mai no heu dit res. És la vostra política esperar que una institució externa es pronunciï abans de reconèixer la violació dels drets dels ciutadans europeus? O només els catalans mereixem aquest maltractament? El vostre silenci és fruit de la debilitat o del cinisme? L'informe que debatem avui afirma correctament que les violacions de drets humans generalitzades a la UE són perjudicials i en alguns casos són sistèmiques. En sou conscients. Ara que l'ONU ha constatat que Espanya és incapaç de complir la seva pròpia Constitució, podem dir el mateix sobre la Unió i els seus tractats? O us atrevireu a frenar aquesta discriminació contra ciutadans europeus només basada en la seva nacionalitat?", ha indicat.

Des de l'ONU ja s'havien posicionat sobre aquest conflicte. La presó preventiva dels dirigents polítics catalans va ser declarada arbitrària per part del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària el 2019. Un any després, es va establir que Espanya no va complir els requeriments, i ni els va alliberar ni reparar per la vulneració de drets, tal com exigien les decisions de 2019. L'informe d'aquell any va ser una iniciativa de l'advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson. El febrer del 2018 ja va demanar al grup de treball que confirmés o no si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquell escrit constava de 19 pàgines i estava signat pel president relator d'aquest grup de l'ONU José Antonio Guevara Bermúdez.