El diari nord-americà Politico, un dels referents de política a escala mundial, ha deixat el president espanyol, Pedro Sánchez, en una pèssima posició en la gestió de la Covid i l'ha situat entre els dirigents "ugly" ("horribles"). Sánchez comparteix la categoria negativa amb el primer ministre britànic, Boris Johnson.

En el costat positiu de la balança hi ha en canvi la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, i la de Noruega, Erna Solberg, que són les que a l'entendre del diari ho han fet bé.

politico

"Valoració de la resposta dels líders europeus al coronavirus", titula Politico

Político reconeix que fins ara els electors no han penalitzat Sánchez per com ha gestionat la pandèmia, però adverteix que això "no durarà" si les coses no varien a Espanya, i que pot patir càstig polític. Afirma que a hores d'ara el govern espanyol encara no té un operatiu eficaç per controlar la pandèmia. "Després de més de 6 mesos des que va començar el coronavirus, Espanya encara no ha aconseguit posar en pràctica un sistema eficaç per fer el seguiment i la localització de la Covid, una fallada bàsica que ha frustrat els esforços per frenar la propagació", ha indicat. "Espanya té la tràgica distinció de ser el país [europeu] més afectat per la primera i la segona onada de la pandèmia", insisteix.

Segons el diari, Sánchez va utilitzar un "llibre de jugades estàndard" quan va decretar l'Estat d'alarma en la primera onada, amb una de les restriccions més dures d'Europa, però va fallar el sistema sanitari, i van mancar personal i diners. El resultat va ser una de les taxes de mortalitat més altes del món (72 per cada 100.000 habitants)", afegeix.

En la segona onada, Sánchez va passar la pilota a les autonomies i això ha obert una crisi política. "El resultat ha estat una resposta desigual, sovint inepta, a la crisi", manifesta.

Político diferencia entre els bons, els dolents i els horribles. Entre els primers situa Itàlia (la gran afectada de la primera onada), els països nòrdics (Noruega, Islàndia, Finlàndia i Dinamarca), Grècia i Alemanya. Entre els dolents hi hauria Suècia, la República Txeca i França. I entre els horribles, només Espanya, Regne Unit i Bèlgica.